הישרות היא "מידה תרומית", טבע אלוקי גנוז בנפש האנושית וכדברי שלמה בקהלת (ז, כט): "אשר עשה האלוקים את האדם ישר והמה בקשו חשבונות רבים", וטבע הנפש האנושית ללכת בדרך ישרה ומרוחקת מעקמומיות, מתרמית, משקר וזיוף, ומכוונת כל פעולותיה לדרך היושר והתמימות, "שארית ישראל לא יעשו עוולה ולא ידברו כזב ולא ימצא בפיהם לשון תרמית" (צפניה ג, יט), ואבות העולם נקראים "ישרים" שנאמר "תמות נפשי מות ישרים" (במדבר כג, י. וע"ז כ ע"א).
ה"יושר" הוא תכונתו של האדם, איש תמים ונאמן ככתוב "בתום לבב וביושר לעשות ככל אשר ציויתיך" (מלכים א ט, ד), ולכן אדם המחונך לטבע ישרותו מתנהג בדרכים מתוקנים, נעימים ומושכים הלב והעינים, עד שהם מספקים נחת רוח לשמים ולבריות (עיין מאירי ליומא פו ע"ב), ודוד התפלל "הטיבה ה' לטובים ולישרים בלבותם" (תהלים קכה, ד), ולכן ההורים כיהודים ישרים חייבים לגדל וחנך בנים לישרות, לתמימות, לענוה, כי מידת הישרות גדולה ממעלת ה"צדקות" (הקדמת הנצי"ב לספר בראשית).
כל הורה חייב להחדיר לבני ביתו ובפרט לילדיו הקטנים את מעלת ה"אמת" כי היא "חותמו של הקב"ה (שבת י ע"א), והקב"ה אוהב את האמת, ומגנה את השקר, וציוונו "מדבר שקר תרחק" (שמות כג, ז) ו"דובר שקר לא יכון לנגד עיני" (תהלים קא, ז) ו"לא תענה ברעך עד שקר" (שמות כ, טז), וארבע כיתות אינן מקבלות פני שכינה ובכללם "כת שקרנים" (סוטה מב ע"א), ולכן האמת היא היסוד לקיום העולם (אבות פ"א מ"ח).
ולפיכך על ההורים והמחנכים לחנך ילדיהם ותלמידיהם לאמירת האמת, להחדיר לתודעתם סגולת מידה משובחת זו, ולכן זה מחייב את ההורים כמחנכים להיות:
ובסופו של דבר על ההורים להתפלל לבורא שיכניס בלב ילדיהם אהבה וחשק להתרחק מהשקר, מלשון הרע ומליצנות, ולסגל בהם המידה התרומית של אמירת האמת וגילוי היושר, ואסור לפגוע בזולת על ידי אמירת שקר, או על ידי הצטרפות לעלילה שקרית (עיין היראים סי' רלה).
הדבקות באמירת האמת היא ביטוי לישרותה של הנפש, ולכן היא מתעבת את השקר שהוא חולי נפשי, ומרחיק את האדם מללכת בדרכי ה' (עיין שערי תשובה ח"ג, קפא. ושערי קדושה ח"א שער ב). כל אמירת שקר פוגעת באישיות האדם ובמידותיה, ומשמיטה ממנו התשתית שעליה מונחת אמונתו בה' ובתורתו, וגם "שקר חינוכי" אסור כי חומרת איסור אמירת שקר והשלכותיו השליליות גוברות על כל שיקול אחר, ומשום כך ישנם שכתבו שצריך להעניש ילד משקר (עיין פלא יועץ ערך אמת, ואיגרת הגר"א), ולכן יש לחנך את הילדים שלא לשמוע דברים בלתי הגונים, לשמור על עדינות הלשון, וללמוד ספרי מוסר (ארחות צדיקים שער השתיקה, השקר, האמת, החניפות ולשון הרע).