שאלה א: על מי מוטלת מלאכת החינוך?
תשובה: לפי תורתנו הקדושה חובת חינוך הבנים וחיוב לימוד התורה ומצוותיה לבנים מוטלת על ההורים (שו"ע או"ח סי' שמג, אה"ע סי' קעח סע' כא, יו"ד סי' רה), והמחנכים והמורים הם מעיקר הדין רק שלוחיהם (שו"ע יו"ד סי' רמה סע' ד), וכן מבואר בזוה"ק (מדרש הנעלם פ' חיי שרה קכא ע"ב): נותן לו בנים לשם מה? כדי ללמדם דרכי ה' ולשמור מצוותיו, כמ"ש באברהם "כי ידעתיו למען אשר יצוה את בניו ואת ביתו אחריו ושמרו דרך ה' לעשות צדקה", וכן כתב מרן החפץ חיים בספרו "חומת הדת" (אחרי מאמר ב אות ג):
"כן מצוה וחובה עוד יותר על כל אחד להקדיש עת מעתותיו לפקח ולהשגיח בחינוך בניו שיתחנכו בדרך שהלכו בה אבותינו ורבותינו מעולם".
וכתב מרן השו"ע (אהע"ז סי' קעח סע' כא):
"וכל מי שאינו מקפיד על אשתו ועל בניו ובני ביתו ומזהירם ופוקד לדרכיהם תמיד, עד שידע שהם שלמים מכל חטא ועוון, הרי זה חוטא, שנאמר 'ופקדת נוך ולא תחטא'".
ולכן על ההורים שלא יהיה קל בעיניהם להשאיר את ענייני החינוך ולימוד הבנים רק בידי מורים ומחנכים, כי עתיד יוצאי חלציהם ודורותיהם בידם וכפי התמסרותם יזכו לרוב נחת ואושר רב. וכן עליהם לדעת שהם היחידים שדואגים לעתידם, ואם ח"ו לא ישקיעו הכוחות הנדרשים בבניהם אף אחד לא יעשה זאת ביסודיות רבה במקומם.
אחריות גדולה מוטלת על ההורים, וכתב הגר"א באיגרתו הידועה: "ח"ו בקלקול הבנים יענשו אב ואם מאוד", וכתב בעל פלא יועץ (ערך אהבת הבנים אות א):
"ויתאמץ להרחיק בנו מדברי נבלה... ומן הכעור ומן הדומה לו, ובפרט מחטאת נעורים צריך שמירה יתירה ודעת, וזהירות וזריזות... ולכן יאזור חיל להרחיק בניו מן חברותא רעה, וישתדל עליהם בכל עוז שילכו בדרך טובים ואורחות צדיקים ישמורו... ולפום צערא אגרא, וישמח ביוצאי חלציו בעולם הזה ותגל נפשו לעולם הבא".
תפקיד חינוך הבנים מוטל על האב והאם (עיין רש"י לחגיגה ב ע"א ד"ה אי זהו קטן), והתורה פונה בהרבה ציווים לאבא "והגדת לבנך" (שמות יג, ח), "ושננתם לבניך" (דברים ו, ז), "חנוך לנער על פי דרכו" (משלי כב, י), ועיקר החינוך קרוי של שם "בית אבא" (ברכות י ע"א, ושבת קלג ע"א), כי האב והאם הם אחראים על חינוך ילדיהם כל אחד לפי כישוריו ותכונותיו.

שאלה ב: האם ההורים חייבים לפקוח עיניהם עם מי ילדיהם מתחברים?
תשובה: אמרו חז"ל "הרבה ילדות עושה, הרבה שכנים הרעים עושים" (סוטה ח ע"ב), וכתב הרמב"ם (הל' דעות פ"ו הל' ו):
"דרך בריתו של אדם להיות נמשך בדעותיו ובמעשיו אחר רעיו וחביריו... לפיכך צריך אדם להתחבר לצדיקים ולישב אצל החכמים תמיד כדי שילמד ממעשיהם..." ואמרו חז"ל "סק דרגא וסב שושבינא" (יבמות סג,א) כלומר הדבק בטוב תרוב ממך כי "טובים השנים מן האחד" (קהלת, ד)
ובהלכה ב' כתב:
"ולדבקה בו, וכי אפשר להידבק בשכינה? אלא כך אמרו חכמים בפירוש מצוה זו "הדבק בחכמים ובתלמידיהם" "כי מהם ילמד חכמה, תבונה ותושיה" "והם מחבבים זה לזה בהלכה" (תענית ז,א)
וכן כתב בספר המצוות (מ"ע מ"ו):
"היא שציוונו להתחבר עם החכמים ולהתייחד עמהם ולהתמיד בישיבתם בכל אופן מאופני העבודה והחברה במאכל ובמשתה והעסק כדי שיגיע לנו להידמות במעשיהם".
וכן אומרת הגמרא במסכת בבא בתרא (כא ע"א) על הפסוק "כי מציון תצא תורה ודבר ה' מירושלים" (ישעיה ב, ג. מיכה ד, ב) כי היו מושיבים תינוקות בירושלים, ומסביר התוספות שם:
"שיהיה רואה כולם עוסקים במלאכת שמים ויהיה גם הוא מכוון ליראת שמים ועוסק בתורה".
נמצאנו למדים מדברי קדשו שחברים טובים הם המשפיעים הגדולים ביותר על האדם וכיוונו לדרך הטובה והישרה, ולכן גדולי ישראל הסבירו והציעו לילדים ולבחורים הצעירים שיקפידו להתחבר רק עם חברים טובים ולהתרחק מילדים רעים, שובבים וחסרי דרך ארץ, ולכן על ההורים להיות "ערים" ולעמוד תמיד על המשמר מי הם החברים והידידים של בניהם, ושלמה המלך אמר: "הולך את חכמים יחכם, ורועה כסילים ירוע" (משלי יג, כ), "אוי לרשע ואוי לשכנו" (נגעים יב,ו, סוף סוכה, זוהר א,ריט,ג) "אוי לרשעים אוי לדבקיהם" (ילקו"ש ב, רצא, תתקן) האדם הוא יצור חברותי ומושפע מאוד מחבריו ומסביבתו הקרובה, ולכן אמרו באבות (פ"ב מ"ט): "איזו היא דרך ישרה שידבק בה האדם... רבי יהושע אומר חבר טוב", כי החבר הטוב ידריכנו באורח מישור ויקנה לו חיבה לשאר הבריות (רבנו יונה), ולכן אמר רבי עקיבא "ואהבת לרעך כמוך – זה כלל גדול בתורה" (ספרא ויקרא).
ובאם ח"ו החברים אינם הגונים, יש להתייעץ עם מחנכים מנוסים באיזו צורה להפריד "חברות" זו, במתינות ובזהירות מרובה, ואי אפשר לנתק חברות בכוח ובכפיה, אלא בהסברה נכונה, ובגילוי חיבה יתירה לילד שחברות זו אינה לטובתו ולתועלתו, וכידוע שפגיעה רוחנית מפריעה את שמחת ושלוות החיים יותר מפגיעה גופנית, ולכן יתרחק מן המרחיקים אותו מהטוב (עיין מסילת ישרים פ"א), וכתב בעל כף החיים (לרבי חיים פלאג'י סי' כז אות ט) וז"ל:
"ובכל פינות שהוא פונה הבן, יהיה האב עין השגחתו עליו ולא יעשה העלמת עין ממנו עד שיגדל ויתקדש... יהיה דעתיה עילויה עד שיהא ראוי לסמוך עליו עד שיאמרו אשרי שזה ילד אשר זה גידל".
וכתב הפלא יועץ (ערך חברותא) "ולכן כל אדם יזהר ויעמוד על המומר על בניו ולהפרידם מחברים רעים ולהושיבם בין ת"ח כי איש רעים להתרועע והולך את חכמים יחכם" ולחברים שליליים יש השפעה הרסנית מכרסמת בכל שלב של התפתחות הילד ובפרט בחברה מתירנית, הילד חשוף להרבה השפעות בלתי בריאות, לפיתויים שונים שאין בכוחו להתגבר עליהם, וכתב המאירי (בבא קמא צב ע"א): "המופת על האדם – חברתו", לחפש חברים טובים, חברה נאותה ומתוקנת, כי האדם הוא יצור חברותי, ובלי חברה הוא מת, כאמרם "או חברותא או מיתותא" (תענית כג ע"א), כי החברה והסביבה משפיעות על האדם לטובה או לרעה, ולכן "אל תתחבר לרשע" (אבות פ"א מ"י, אבר"ן ט,ד) וייעצו חז"ל "קנה לך חבר"(אבות פ"א מ"ו) שיקנה חבר טוב וכמאמר החכם "החבר אחד הוא, הוא זולתך ובאמת הוא אתה" "או חברותא או מיתותא" (תענית כג,א) "ואמרו אין חבר נקנה אלא בדמים" (תנד"א ז פ.טז)

תשובה: כתב השל"ה הק' בשער האותיות (אות ד' ד"ה עיקר ויסוד גידול בנים):
"וידוע כי אדם עיר פרא יולד (איוב יא, יב), ויצר לב האדם רע מנעוריו, על כן צריך  להרגילו ולחנכו במידות טובות וישרות מעת שיוכל לדבר... ויתחיל בו מבן ב' או ג' שנים להדריכו בכל".
ורש"י בקהלת (ד, יב) פירש: "ועיר פרא... – שיהפך וישתנה לו ממה שהיה כעיר פרא ויעשה אדם".
וכתב המאירי (חיבור התשובה מ"ב פי"א):
"אין אדם בטבעו עניינו בעל מעלה, וכמו שאמר גם כן ועיר פרא אדם יולד (איוב יא, יב), אלא שמכל מקום צריך להרגיל התינוק מעט מעט במעלות, שהתינוק בקטנותו מוטבע במידות אשר ירגילוהו בו קרוביו ומנהיגיו".
ובחידושיו במסכת קדושין (דף ל) כתב:
"לעולם יהיה האדם טוב לב תמיד להשתדל על ענייני הבנים ולהתמיד בתוכחתם בין גדולים ובין קטנים, ומכל מקום הזמן הראוי להשתדל בתוכחתם עד תכלית הוא מהשעה שהדעת מלבלבת ויוצאת עד שיעשה פרי".
יוצא שעיקר העיקרים, החלק החשוב ביותר במסגרת החינוך האמיתי הוא היושר, ההגינות, האמת, ושאר המידות התרומיות, להתרחק מכעס, מאכזריות, מגאווה, מהעזות והקנאה... אלא יחנך הבנים למידות טובות שראוי לאדם השלם להידבק בהם כמו הבושה, הענוה, השתיקה, הביטחון, ההסתפקות במועט (עיי"ש בשל"ה). וכתב הגר"א בביאורו לחבקוק (ב,ב) שהביטחון וההסתפקות המה כללים לכל המידות, והביטחון הוא המעלה היותר גדולה והוא כלל כל המצוות. 
וכן אחד מעיקרי החינוך הטוב הוא חינוך "עקיף" דהיינו מה שהילד רואה תמיד לנגד עיניו, התנהגותם של הורים, מורים, מחנכים, חברים, והוא טוב יותר ומשפיע יותר, כי הדוגמא האישית הנכונה של התנהגותם משפיעה רבות על נפש ה"חניך", וכן אמרו חז"ל בסוכה (נו ע"א) "שותא דינוקא בשוקא או דאבוה או דאימיה", ופירש רש"י (ד"ה שותא): משל הדיוט הוא, מה שהתינוק מדבר בשוק מאביו או מאימו שמע..., ולכן הדוגמא האישית חשובה ומועילה יותר מחינוך ישיר (ועיין בספר תפארת בנים פ' כי תצא ד"ה וכי יהיה לאיש). ומכאן הזהירות הנדרשת מהורים שלא להפר את הבטחתם לילד, וכדברי חז"ל: לא יאמר אדם לתינוק אתן לך משהו ואינו נותן לו, משום שעשוי ללמדו לשקר" (סוכה נו ע"ב).
בסיכום: ההורים צריכים לשמש מופת חינוכי לצאצאיהם שלומדים מהם ומחקים אותם, ולכן ראשית החינוך להדריך הילדים בתורה ובמצוות, בדרך ארץ, לעשותם בדרך רצויה לשמים ולבריות, ואחר כך טיפוח המידות התרומיות הנ"ל.
וכן שורשי החינוך הטוב נעוצים בחיי משפחה הרמוניים מלאי כבוד והערכה הדדית, ולכן חייבים ההורים לייסד את ביתם על אדני השלום, הכבוד, האהבה ההדדית, ובבית שיש הרמוניה נפלאה יש יציבות ורקע חיוני להתפתחות הילד, וחז"ל אמרו שאפילו ילד בעריסה מושפע מסביבתו, "התינוק מביט בזמן ההנקה במקום בינה (נגד הלב) (ירושלמי יבמות פ"א ה"ו, וברכות י ע"א), ולכן הבסיס לחינוך טוב הוא האושר, השלוה והאחדות הביתית, ולהורים תהיה גישה אחידה בחינוך הבנים (סנהדרין עא ע"א), והחינוך מגיל הרך, מיומו הראשון של הילד ממש, כי הרשמים מסביב נקלטים בו היטב, ולכן גם ההנהגה עם תינוק בן יומו צריכה להיות מחושבת (עלי שור עמ' רסג, ויסודות החינוך ח"ב מד-מה), וכתב בעל פלא יועץ (ערך יונקי שדיים) ללמוד ליד הילד כדי שיספגו אזניו תורה ונשמתו תספוג דברי תורה כמו המקרה של ר' יהושע בן חנניה ששיבחו את אמו "אשרי יולדתו" (אבות ב, ח) כי היתה מוליכה את עריסתו לבית המדרש כדי שאזניו יקלטו תורה ויתפלל עליו התמים שיצליח בתורה.

שאלה ד: האם חובת לימוד תורה לבנים מצוה דאורייתא או דרבנן?
תשובה: המקור לחיוב לימוד תורה לבנים הוא מהפסוק "ולמדתם אותם את בניכם" (דברים יא, יט), וכתב בעל התניא (בשו"ע הרב יו"ד הל' ת"ת פ"א ה"א):
"אף על פי שהקטן פטור מכל המצות וגם אביו אינו חייב לחנכו במצות מן התורה אלא מדברי סופרים אבל תלמוד תורה מצות עשה מן התורה על האב ללמד את בנו הקטן תורה אף על פי שהקטן אינו חייב שנאמר ולמדתם אותם את בניכם לדבר בם".
ומכאן אומרת הגמרא (קדושין כט ע"ב): מלמד שהאב מחויב ללמד את בנו תורה, וכן "והודעתם לבניך ולבני בניך" (דברים ד, ט), וכן "ולמדתם אותם את בניכם לדבר בם" (שם ה, א), ולכן המלמד בנו תורה מעלה עליו הכתוב כאילו קיבלה מהר חורב (קדושין ל ע"א, ברכות כא ע"ב). וחיוב זה מתחיל מעת שהתינוק יודע לדבר, והוא "עד יום מותו" (רמב"ם הל' ת"ת פ"א ה"ו וה"י).
החינוך אינו שווה בכל מקום ובכל זמן אלא כל אחד ואחד לפי עניינו "חנוך לנער על פי דרכו גם כי יזקין לא יסור ממנה" (משלי כב, ו), והסביר רש"י (שם): על פי דרכו – דרך שכל ימיו יהא מתנהג בו – חנוך לו בנערותו..., ועוד כתב המלבי"ם שירגילנו מנעוריו אל השלמות בדעות, במעשים ובמידות, כי ההרגל שיורגל מנעוריו עושה בו רושם עצום שמור בנפש, וגם לא יסור ממנה גם לעת זקנה..., ולכן כתב מרן הראי"ה קוק (הסכמות הראי"ה פח):
"חנוך לנער... פרשה קטנה זו כל סוד החינוך מונח בה, וצריך לחנך את  הבן שידע את הבורא בכל דרכיו "בכל דרכיך דעהו" (משלי ג, ו), שעליו אמרו חז"ל (ברכות סג ע"א) שזוהי פרשה קטנה שכל גופי תורה תלויים בה".
וכתב הראי"ה קוק בספרו מוסר אביך (ב, ב):
"צריך לבקש את הקב"ה בתוך הדרכים שהוא מתנהג בהם, וכל מה שעושה יעשה לרצונו יתברך" (עיי"ש, ועיין ערפילי טוהר עמ' קלו).
מצות חינוך היא מצוה מדאורייתא וגם מדרבנן:
  • מדאורייתא המשימה החינוכית המוטלת על כתפי ההורים היא: "ושמרו דרך ה' לעשות צדקה ומשפט" (בראשית יח, יט) כלומר לחנך הבנים לאמונה, לצדק וליושר, וכפי שכתב מרן הראי"ה (איגרות הראי"ה ח"א עמ' ריח): "מטרת החינוך היא להכשיר את האדם לצורתו המתוקנת, לעשות טוב וישר". לטפח בו אמונה, קדושה, טהרה ויושר לב, ולמידות טובות וישרות. וכן כתב המשך חכמה (בראשית יח, יט) שמקור החיוב מדאורייתא הוא מהפסוק "כי ידעתיו אשר יצוה את בניו... ושמרו דרך ה'".
  • מדרבנן: מלבד המצוה התורנית לחנך למידות טובות, ליראת שמים, לאהבת הבריות ולאהבת ישראל, הוסיפו חז"ל עוד חיוב של הדרכות חינוכיות המתייחסות להרגל ואופני קיום המצוות המעשיות כדי לבנות קומת הילד מושלמת הן בידיעה והן ביישום תורה ומצוותיה.
עניין חשיבות החינוך מגיל הינקות כרמוז בפסוק במשלי (כב, ו): "חנוך לנער על פי דרכו" – על פי כוונתו, על פתח, על התחלת דרכו המתאימה לו לפי טבעו והתכונות שיש בו, וכלל חינוכי קובע "שמאל דוחה וימין מקרבת" (סוטה מז ע"א), דהיינו גם לאחר התוכחה הכל יעשה בנועם, בחיבה ובאהבה רבה, "כי את אשר יאהב ה' יוכיח, וכאב את בן ירצה" (משלי ג, יב), והילד הוא כחומר ביד היוצר, ובאיזו דרך שהוריו ינחו אותו בה הוא ילך כל ימיו עד יום מותו, וכפי שאמר שלמה "שמע עצה לקבל מוסר, למען תחכם באחריתך" (משלי י, ט).
ואח"כ התקינו שלא יכנו כי אם הכאה קלה בערקתא דמסנא [=רצועה קלה שלא מכאיבה כל כך] (בב"ב כא), ואסור לעשות בו חבלה (תוספתא ב"ק פ"ט), ואסור להכות בן הגדול אפילו הכאה קלה משום "לפני עוור לא תתן מכשול" שיגרום לו להכותו בחזרה ולעבור עבירה, שהרי הבן הגדול עלול להחזיר לאבא אם יכה אותו (מועד קטן יז ע"ב), ותמיד תהא שמאל דוחה וימין מקרבת (סוטה מז ע"א).
וכן נאמר במשלי (לא, א): "דברי למואל מלך משא אשר יסרתו אמו", ואמרו חז"ל בסנהדרין (ע ע"ב) שבת שבע אמו של שלמה הייתה מוכיחה ומייסרת אותו והיתה מתפללת שיהיה בן ירא שמים והגון למלכות, והיתה מוכיחה אותו בדברים, ולכן הוא אמר במשלי (א, ח): "שמע בני מוסר אביך ואל תיטוש תורת אמך".
נמצאנו למדים שחיוב האב ללמד את בנו תורה, זה לא רק מדין חינוך אלא מצוה בפני עצמה "ולמדתם אותם את בניכם לדבר בם" (דברים יא, יט), וכתב בעל ערוך השולחן (יו"ד סי' רמה, ה) שאם נחכה עד לגיל שלוש עשרה ורק אז נתחיל ללמדו תורה, הרי באין תורה יגדל כפרא אדם ויצא לתרבות רעה כמו ישמעאל, ולכן החיוב ללמדו תורה מקטנותו הוא מדאורייתא ולא רק מדין חינוך, מה שאין כן "מצות חינוך" לערכים ולהרגלים טובים היא מדרבנן ולהפרישו מאיסורא (עיין יבמות קיד,א, רמב"ם סוף מ"א הל' כז-כ, שו"ע או"ח סימן שמג ומשנ"ב שם ס"ק ז')


תשובה: חוצפה היא מידה רעה, ועזות פנים היא התנהלות בגסות כלפי אחרים והיא נובעת מהתרת הרסן, ולכן צריך לטפל בה ביסודיות כי אחרת עלולה לגרור אחריה התדרדרות נוספת ולגרום לבן להגיע לזלזול מוחלט בהוריו או באחרים, וגם להיות מזיק ופוגע בחברה.
והנה כל דיבור של חוצפה מחייב תגובה מיידית, מחייב על ההורים להעיר לבן על התנהגותו הבלתי רצויה, ולשדר לו מעלת בושת הפנים ולתעב בפניו עזות פנים מובילה עז פנים לחטאים גדולים לבזיון הבריות ולשלילת דרך ארץ ונימוסין.
ברם נשאלת השאלה: האם יש להעניש את הילד על חוצפתו הגסה כגון לשלול ממנו פריבילגיות מסויימות, להביע מבט כועס על הילד אך לא ענישה גופנית, הכאה, וביקורת קטלנית.
החוצפה באה לערער סמכות ההורים ולכן יש להתאפק, להתאזר בסבלנות, להטיף מוסר בגנות "עזות פנים" שאינה הולמת ליהודי שהרי אמרו "עז פנים לגהינם" (אבות פ"ה מ"כ), ופירש המאירי שעזות פנים מביאה את האדם לשנוא את מוכיחיו ולמאוס בדרך טובה, ולכן המתחצף יש לגלות כלפיו חיבה בבחינת "שמאל דוחה וימין מקרבת" (סוטה מז ע"א), כלומר יש לבקרו, להוכיחו, אבל יש לגלות כלפיו אהבה וחיבה, ואין להענישו באכזריות או להכותו, כי החינוך התורני דורש מסירת מסרים חינוכיים ודוגמא אישית לילד, וכשהילד יראה שהוריו מתאפקים, ושנוהגים סובלנות בינם לבין הבן, יעריך אותם ויתחרט על חוצפתו, ובפרט בדורנו שהוא "דור חצוף" יש להרבות בשתיקה (רמב"ם הל' דעות פ"ב ה"ד), והשתיקה תקרין ממעלתה על המתחצף לשנות דרכו ולהיזהר בלשונו, ועל ההורים לצטט לו גודל ושבח נקיות ועדינות הלשון, מאמרי חז"ל בשבח שמירת הלשון מספר "שמירת הלשון" של מרן החפץ חיים, ולשלול "עזות פנים" שמובילה את האדם לגהינום.
ואם ההורים הענישו אותו, ומגלים כלפיו גילויי חיבה ואהבה, הילד מבין שהוא נענש בצדק וההורים ממשיכים לחבבו, להתייחס אליו בהוקרה ובסבלנות יתירה.
בימינו הרחוב מוצף ב"חיידקי חוצפה" בתור לבנק, למכולת, לאוטובוס, לקופ"ח, לכן ההורים לשמש דוגמא ומופת אישי לילדיהם, וכל שכן לא להשתמש במילים גסות ולא יפות (עיין ספר חינוך הבנים עמ' 228).
יש מן הפסיכולוגים שכתב שהחוצפה היא ביטוי למצוקה נפשית של הילד, ולכן שומה על ההורים לחפש שורשה ומקורה, ולרפא אותה בטיפול שורשי כמו שמטפלים בשן, ולפעמים החוצפה נובעת מלחץ כבד שמפעילים ההורים על הילד במשמעת קפדנית, בביקורת קטלנית, ולכן על ההורים להוריד את הלחץ ואת מידת הביקורת, ולקבלו בשמחה ובמאור הפנים, ורק מתוך כך נוכל להתמודד עם החוצפה, ולכוונה לעזות דקדושה, והילד יצא מורווח ומוצלח מהתנהגות הוריו שהיא התנהגות יפה, מופלאה, סובלנית, ומקרינה על הילד לכל ימי חייו. ענישה מתוך נקמה יוצרת נקמה בנפש הילד כי הוא מרגיש עלוב ופגוע מצד הוריו, ויצר הנקמה בוער בלבו כי הוא טבוע באדם החש שפגעו בכבודו (עיין מסילת ישרים פי"א), ולכן בהתנהגות מופלאה של הוריו, הוא ניסוג מלהתנקם.


תשובה: נשאלת השאלה האם אחריותם החינוכית של ההורים מסתיימת בהגיע בנם לגיל המצוות?
מצאנו מדרש (בר"ר סג) שכתב: צריך אדם ליטפל בבנו עד י"ג שנה, ומכאן ואילך צריך שיאמר "ברוך שפטרני מעונשו של זה", וכיון שנעשה "איש" הרי הוא מחויב להתחזק בעצמו למצוות הבורא, ולכן כשהגיע הבן לגיל בר מצוה אביו מברך "ברוך שפטרני מעונשו של זה" (שו"ע או"ח סי' רכה סע' ב, ומשנ"ב שם ס"ק ז, ואנציקלופדיה תלמודית כרך טז עמ' קסט).
ולכאורה יוצא מהלכה זו שאחריותם החינוכית של ההורים מסתיימת בגיל י"ג שנים, אבל כשמעיינים במסכת קדושין (ל ע"א) מובאת מחלוקת תנאים בביאור הפסוק "חנוך לנער על פי דרכו" (משלי כב, ו) האם הפסוק מדבר בנערים בגילאי 16-22 או בגילאי 18-24, ופירש רש"י שזו תקופה ראוייה להשמעת "תוכחות", ואחרי גיל 24 יש לחשוש שמא יבעט (עיי"ש), והביא הרמ"א בדרכי משה (טור יו"ד סי' רמה, ד): "בזמנים אלו ידריכנו בדרך מוסר שכל ימיו יתנהג בו", וכתב המשנה ברורה (סי' רכה, ז): כשגדל ואין עליו מצות חינוך, בכל זאת מוטלת חובת הוכחה ומחאה (עיי"ש).
יוצא מכאן שהחובה החינוכית של ההורים נמשכת עד גיל עשרים ושתים או עשרים וארבע, ובזה מתקיים "חנוך לנער על פי דרכו", ובכל זאת גם לאחר מכאן יש להורים לכוון ילדיהם בדרך הטובה והישרה להאיר בפניהם את הדרך המובילה להצלחה הרוחנית, ולהוכיח אותם כפי הצורך, ובפרט ללמדם תורה גם בהתבגרותם, ואפילו אחרי נישואיהם כי אין הגבלה לגבי מצות לימוד תורה לבנים (שו"ע הרב 'בעל התניא' הל' ת"ת פ"א ה"ז).
ההורים בנסיונם בחיים, הם יועצים טובים, ועל הבנים לשמוע לעצתם, להדרכתם ולהכוונתם, ועל זה אמר שלמה "שמע בני מוסר אביך ואל תיטוש תורת אמך" (משלי א, ח), ובציותם יצליחו בכל ארחות חייהם, ומרבה עצה מרבה חכמה, "ותשועה ברוב יועץ" (משלי יג,יד, כד,ו)


תשובה: מהסוגיא במסכת נזיר (כ ע"ב) עולה בבירור שהאם אינה חיבת לחנך את בנה למצוות. ברם יש דוחים, כי יש להבחין בין ענין נזירות לבין שאר המצוות שאף הנשים חייבות לחנך את בניהן, ועוד שלפי רבי יוחנן הסובר שהן האב והן האשה חייבת לחנך את בניה, וקיימא לן כרבי יוחנן (עיין אנציקלופדיה תלמודית כרך טו ערך חינוך עמ' קסה), ולכן רק לגבי נזירות שהיא מצוה שאין אדם מצווה עליה אלא אם רוצה להיות נזיר, ולכן האשה פטורה כי מצות נזירות היא מצוה התלויה ברצון האדם ואינה מצות חובה, מה שאין כן שאר המצוות שהן חובת הגוף – גם האשה מחוייבת בחינוך בניה ובנותיה (ועיין שם בנצי"ב בחידושיו לנזיר [מרומי שדה], ובמאירי שם).
ויש מי שכתב הבחנה זו: מצוה שאשה עצמה חייבת בה הרי גם בה חייבת לחנך בתה, אבל מצוה שפטורה בה אינה חייבת לחנך בתה, כי יסוד החינוך ביהדות הוא הדוגמא האישית, וכשלא יכולה להיות "מודל לחיקוי" פטורה.
ברם המאירי בסוגיא בנזיר (כט ע"א) כתב כשיש אבא לילד – אז האשה פטורה, אבל כשהאב מת והילד תחת ידי אמו – האם חייבת במצות חינוך כדי שהקטן היתום הזה יתחנך למצוות ויגדל מחונך ומכוון לקיים מצוות ה', ויש לחזק דעה זו שהרי שלושה שותפים באדם (נדה לא ע"א), וגם האשה חייבת לחנך את "חלקה" ולא להפקירו לגדול מופקר ובלתי מחונך לעבודת ה'.
ולפיכך כשהאבא נפטר (או מסיבות אחרות) מצוות החינוך עוברת לאמא, כי מגמת החנוך בישראל שיהיו הבנים הקטנים מתחנכים למצוות, וכשאין אב לא בטלה המצוה אלא עוברת לאמא שגם היא שותפה ביצירת הבן, והיא שותפה במלאכת החינוך של בניה ועיקר החינוך בכל פרטיו מוטל על האם, ולכן אמרו: "גדולה הבטחה שניתנה לנשים יותר מלאנשים" (ברכות ז, וספר ראשית חכמה).
הבית צריך להיות דוגמא חינוכית לילדים, וההורים צריכים לשמש מופת חינוכי לצאצאיהם, כי הבנים לומדים מהם ומחקים אותם לחיוב או לשלילה, וחז"ל אמרו "שותא דינוקא בשוקא או דאבוה או דאימיה", ופירש רש"י על אתר: מה שהתינוק מדבר בשוק – מאביו או מאימו שמע (סוכה נו ע"ב). משמע שגם האמא משפיעה על חינוך בנה, ואדרבה משאת נפשה של האמא היהודייה בכל הדורות לראות את בנה עולה בתורה ויראת שמים, ועוד בעודו גמול עלי אימו מתפללת מעומק ליבה שיעלה במעלות התורה והאמונה. ולכן שלמה אמר "שמע בני מוסר אביך ואל תיטוש תורת אמך" (משלי א, ח), ותורת האם יש לה עצמה מיוחדת לחדור לנבכי הנפש העמוקים, ואהבה זו נמשכת מאהבת ה' כי מטרת פריה ורביה להביא בנים ובנות שיהיו עושים רצון קונם שאם יהיו בנים לא אמון בם, ההעדר טוב ממציאות הרע, כי עיקר האהבה היא "אהבת הנפש" (עיין פלא יועץ ערך אהבת הבנים והבנות)


תשובה: נחלקו הפוסקים בענין זה:
א. דעת מרן בשו"ע (סי' לז, ג): קטן היודע לשמור תפילין בטהרה מחנכין אותו להניח. וכן מובא במסכת סוכה (מב ע"א): קטן היודע לשמור תפילין - אביו חייב לקנות לו תפילין, ומדובר כאן בקטן ממש. והביאו הב"ח, הפרמ"ג, והביאור הלכה (שם) שאם הוא בן שתים עשרה והוא נבון ולומד גמרא – יכול להניחן, והביא המג"א (שם סק"ד) שיש נוהגים שיניחם שנים או שלשה חדשים קודם הבר מצוה ויש נהגו חצי שנה, ויש נהגו חודש כדי שיהיה כבר הלכה למעשה בהנחתן.
ב. דעת הרמ"א בדרכי משה ובשו"ע (לז, ג) בשם בעל העיטור (הל' תפילין הל' ז דף סא) שהקטן שאמרו בסוכה (מב ע"א) ובערכין (ב ע"ב) שאביו חייב לקנות לו תפילין – מדובר מבן שלוש עשרה שנה ואילך, ולכן אין להניחם אלא מיום הבר מצוה ואילך, וקודם לכן אסור להניחם (מגן אברהם ומחצית השקל שם סק"ד בביאור דעת העיטור והרמ"א), וכן מנהג אשכנז.
ורוב הראשונים דחו דברי העיטור, וכן דחה דבריו מרן הבית יוסף (שם), וכתב הכנסת הגדולה (סי' לז) שאין לנו אלא דברי מרן בשו"ע (לז, ג), וכן מנהג ארץ ישראל כשו"ע.
וכן פסקו חכמי גלות מרוקו כמרן השו"ע לחנך את הילדים למצות תפילין הרבה לפני גיל שלוש עשרה והכל לפי הילד אם הוא יודע לשמור על עצמו שיהיה גופו נקי בעת הנחת תפילין שלא יפיח בהן ושלא יסיח דעתו מהן.
וחובה על אביו לחנכו במצות תפילין כשנה או שנתיים לפני שנעשה בר מצוה, ולפי חריפות הילד היו מקדימים זמן הנחת תפילין (עיין שו"ת מים חיים ח"ב סי' יג, אוצר המכתבים ח"ג סי' אלף תתמג, שו"ת שמש ומגן ח"ד סי' עז אות ב, וספר נהגו העם הל' בר מצוה א), וכן המנהג בארץ ישראל כמו שכתב בספר "כתר שם טוב" (ח"א עמ' יב), וכן מנהג תוניס כמובא בספר "עלי הדס" (פרק יט סק"ד), וכן פסק מרן הגר"ע יוסף ביחוה דעת (ח"ד סי' י), ורשאי גם לברך על הנחתן כדין כל המצוות שמברכין עליהן קודם עשייתן משום "חנוך לנער על פי דרכו", ואין לחשוש ולומר ספק ברכות להקל (שו"ת זרע אמת ח"ג אות ה, ויחוה דעת ח"ב סוף סי' ד), ובשעת הנחתן לפני הגיל לא יברך שהחיינו (תבואות שור סי' כח אות ד, וקיצור שו"ע לרב טולדאנו עמ' טל).


תשובה: אין חיוב ללבוש טלית קטן של ארבע כנפות במשך כל היום (הרמב"ם הל' ציצית פ"ג הי"א, שו"ע או"ח סי' כד סע' א, והרמ"א בדרכי משה סי' ח ס"ק יג), וכך היה המנהג בגלות מרוקו בדורות הקודמים שרק תלמידי חכמים היו לובשים טלית קטן אך שאר פשוטי עם לא נהגו בזה – מהטעמים שהביא הגר"י משאש בספרו אוצר המכתבים (ח"ג אלף תשסא, ושו"ת שמש ומגן ח"א סי' יא, ובעטרת אבות ח"א כב-כג), אבל בימינו ראוי ונכון מאוד להשתדל שכל אדם הן גדול והן קטן יקיימו מצוה יקרה זו כל היום כדי שיזכור המצוות בכל עת ובכל שעה, וכן בארץ ישראל היום הן גדולים והן צעירים לובשים טלית קטן ואין שום חשש ליוהרא, הואיל ונתפשט המנהג בשכבות העם, וטוב ויפה לעשות כן להתחזק באמונה וכמו שכתבו הרמב"ם והשו"ע הנ"ל.
ולפיכך טוב לחנך ילדיו הקטנים לקיים מצות ציצית ולהלבישם טלית קטן החל מגיל שש ומעלה, כי בן שש נקרא הגיע לחינוך (עיין שו"ע סי' יז, יג. מג"א שם סק"ב), ויש נוהגים מידת חסידות לחנך קטנים ולהרגילם במצוה יקרה זו החל מגיל שלוש שנים, וסימנך "כי האדם עץ השדה" – כמו שהעץ פירותיו עד שלש שנים ערלה כך הקטן מגיל שלוש זוכה לנשמה גדולה (שערי תשובה יז, ב. וערוך השולחן יז סק"ה), וכתב בעל שו"ת איגרות משה (ח"ג סי' נד) שיש להשתדל להלבישם בטלית קטן שעוטף את כל החלק העליון של גופם ולא להסתפק בשיעור קטן מזה, ויש נוהגים לקנות טלית גדול לילדים מגיל תשע שנים כדי לחנכם במצוות (כף החיים בסי' יז סק"י, ושארית יוסף ח"א סי' תט, ושו"ת עשה לך רב ח"ג עמ' י, וקיצור שו"ע להר"ב טולדאנו עמ' כב).

תשובה: כמה פרטים בנידון:
  • אם שטח המשחק עשוי משטח דשא יש בעיה של תלישת צמחים בשבת כי תולש הוא תולדה דקוצר, אבל על משטח מרוצף אין איסור (ילקוט יוסף שבת ג, כט).
  • סוג הכדור – אם הכדור אינו מיועד לניפוח מותר לשחק בו, ואם הוא מתנפח כגון כדור רגל אין לשחק בו.
ברם גם אם אין איסור, רצוי לחנך את הילדים הקטנים שלא לשחק בכדור יד או בכדורגל בשבת גם בתנאים המותרים כיון שזה לא הולם לאווירת הקודש של שבת קודש שהוא "יומא דנשמתא" ולא דגופא, ובמיוחד כשמדובר בריצה ארוכה שמזיעים בה ובפרט בימות הקיץ שמתעייפים מהר, והשבת צריכה להיות שבת מנוחה, ולא שבת של עייפות וטורח ח"ו, וצריכים להסביר לילד מעלת קדושת השבת בנועם, בחיבה ולא בקפידה ורוגז. וכן כתב מרן בשו"ע (או"ח סי' שח סע' מה): "אסור לשחק בשבת ויו"ט בכדור", ולכן יש להזהיר אותם המבלים זמנם ביום שבת במשחקי כדורגל וכדורסל, כי השבת ניתנה ללימוד תורה ולעינוג רוחני.
וכן לגבי רכיבה על קורקינט שזה לא מתאים לקדושת השבת, ואין לילדים לשחק גולות בעפר לסלול דרך לגלגולם, אבל על גבי קרקע מרוצפת מותר.
ועצה טובה להורים לקבוע שיעורי תורה, קריאת תהלים וספרי מוסר עם ילדיהם ולחלק להם מיני מתיקה ופרסים כדי להעסיקם ולנטוע בהם יראה וקדושת השבת, ולא יתעסקו בהבלים ובבילויי סרק המשכיחים ממנו סגולת השבת ורוחניותה.


תשובה: אין זו חובה, אלא מקובל שהבר מצוה מכין את קריאת כל הפרשה שלו. ברם ישנן קהילות שבהן הבר מצוה קורא רק את המפטיר וההפטרה, ולכן אם הילד קשה לו לקרוא את כל הפרשה, יסתפק בהכנת חלק מהפרשה, הכל לפי יכלתו ואין לדרוש ממנו יותר מזה.


תשובה: האדם הוא יצור חברותי "או חברותא או מיתותא" (תענית כג ע"א) כלומר או חיי חברה או מוות, כי הבדידות מאיימת עליו בחדלונה ובאפסות כוחה, ולכן בכדי לחזק מציאותו ונפשו צריך להתחבר לחבר טוב וישר עד  - שאמרו חז"ל "וקנה לך חבר" (אבות פ"א מ"ו), וחז"ל שאלו:
"וקנה לך חבר כיצד? מלמד שאדם יקנה חבר לעצמו, שיאכל עימו, וישתה עימו, ויקרא וישנה עימו, ויגלה לו סתריו, סתרי תורה וסתרי דרך ארץ" (אבות דרבי נתן פ"ח).
כלומר לא יחפש סתם חבר לשם נעימות החיים בלבד אלא חבר שיהיה שותף עימו בכל נפתולי חייו והרגשותיו הגנוזים בו, ושום מחיצה לא תהיה בינו לבין חברו, והחכם אמר: "החבר אחד הוא, הוא זולתך ובאמת הוא אתה", כלומר להתחבר עימו לפי טבעו ודעותיו ולא לפי טבעך ודעותיך. כי מהות התחברותכם להיות אחד, להיות קשורים בקשרי אהבה אמיתיים, ולא יתחבר עם חברים רבים כי האהבה המתפשטת לרבים מאבדת את כוחה.
וחז"ל התבטאו ואמרו "וקנה לך חבר" ולא אמרו "עשה לך חבר" – ללמדנו שזה לא קנין ממוני אלא קנין נפשי, ואפילו יצטרך לקנותו בממון יקנה ויקרב אותו ויתקשר איתו נפשית, כי אין הדמים יוצרים את האהבה, הם רק סיבה ובסיס לאהבה הנאמנה שהיא המטרה האמיתית של ההתחברות, וההתחברות לטוב ולנאה מביאה טוב ובונה אישיותו ומעצבת דמותו למפליא, וקונים חבר טוב על ידי ויתור, אי הקפדה, ודאגה לטובת החבר, לסבול עול חברו, וחבר טוב הוא כ"אח" (רש"י לקהלת ג, ח), והתחברותם תהיה אמיתית ולא חיצונית כי המטרה שכל אחד יבין את חברו, ירצהו וידע שמהות שניהם היא התאחדות נפשית שכלית מוסרית ומידותית.


תשובה: המשנה בבבא קמא (פ"ח מ"ד) אמרה וקבעה: "פגיעת קטן רעה", כלומר אדם שניזוק על ידי קטן לא יוכל לתבוע פיצוי כספי עבור הנזק שנגרם לו, ולכן פגיעת קטן היא רעה, כי הקטן שגרם נזק אינו בר דעה, ואינו אחראי על מעשיו, ולכן אי אפשר לחייבו משפטית, וקטן בן שתיים ושלוש לא שייך בו עונש כלל (עיין נודע ביהודה מהדו"ת יו"ד סי' קסד).
וכתבו הראשונים והאחרונים שפטור זה הוא מוחלט וגם כשיגדל הקטן אין לתובעו, וכן פסקו הרמב"ם (הל' חובל פ"ד ה"כ) והשו"ע (חו"מ סי' שמט, וסי' צו). ברם ישנם ראשונים הסוברים שלפנים משורת הדין ראוי שיפצה את הניזק על מנת לצאת ידי שמים, ומספיק פיצוי חלקי (ט"ז או"ח סי' שמג, ופת"ש חו"מ סי' שמט, ב).
ונשאלת השאלה: מדוע לא דורשים מהוריו של הקטן לשלם, הרי הם אחראים וממונים על חינוך בנם ומוטלת עליהם אחריות מעשיו ונזקיו, והם כעין אפוטרופוס על הקטנים?
ותירצו שהאפוטרופוס אחראי על נזקים שגרם רכושו של הקטן ולא נזקים שגרם הקטן עצמו, כי אין לאפוטרופוס אפשרות לשמור על הקטן, ואם נחייב אותו על נזקי הקטן נכלה ממונו ואף אחד לא ירצה להיות אפוטרופוס על יתומים ועל קטנים, כי האפוטרופוס התמנה להיות אחראי על הרכוש והחפצים ולא על האדם ועל רוחו (עיין נימוקי יוסף בב"ק דף טל), וישנם מקרים חריגים שחייבים ההורים בתשלום הנזק שבנם גרם (עיין שו"ת תשובות והנהגות ח"ג סי' תעז).
ובעל משנה ברורה (סי' שמג אות ט) סיכם: קטן שהזיק אמנם פטור מעיקר הדין כיון שבעת ההיזק לא היה בר דעת, וכמו הראשונים הנ"ל, אבל לפנים משורת הדין בין שחבל בו בגופו ובין שהזיק לו בממונו – צריך לשלם.
וכתבו הפוסקים על זה שמומלץ ורצוי שההורים יתפשרו עם הניזק ויפצו אותו חלקית כדי לשחרר בנם מן המטלה הזאת, וכפי שכתב בעל פתחי תשובה (חו"מ סי' שמט, ב).
ובהיבט החינוכי, שלא יתרגלו הקטנים להזיק ממון אחרים ברשלנות. כתב מרן השו"ע (חו"מ סי' שמט): שראוי לבית דין להכות את הקטנים כפי כוח הקטן על הגניבה כדי שלא יהיו רגילים בכך, ולהכות לאו דוקא – אלא להענישו, ובית דין לאו דוקא – אלא כל מי שמופקד על חינוכו הטוב.
וכל עונש שיוטל על הקטן תהיה לו מגמה חינוכית ולא ענישתית, כי כל המטרה לחנכו שלא יבוא לידי תקלות גדולות ורעות, וכל השיקול המנחה את ההורים או המופקדים על חינוכו הוא חינוכי ולא משפטי.


תשובה: בשו"ת תרומת הדשן (ח"ב סי' סב) השיב לשאלה זו והכריע שקטן שעשה מעשה עבירה בגיל קטן אינו מוגדר כחוטא, כי לאו בר דעת הוא. ומבחינה משפטית אי אפשר לחייבו, ומעשהו כמעשה "קוף" בעלמא, ולכן כאילו לא עשה שום עבירה, ואיננו חייב לחזור בתשובה, אבל המשיך בתשובתו: כיון שסימן רע הוא לקטן שנעשו מכשולים על ידו, לכן טוב שיקבל עליו איזה כפרה כדי כדי לטהר נפשו מהרושם של החטא, שהרי מעשים רעים שעושה אדם בימי ילדותו משפיעים לרעה על עיצוב דמותו של הילד, ולכן מה טוב ומה נעים שיבטל השפעתם השלילית על ידי שיקבל איזו כפרה.
וכן הביא הרמ"א להלכה (או"ח סי' שמג, א):
"קטן שהיכה את אביו או עבר שאר עבירות בקטנותו אעפ"י שאין צריך תשובה לכשיגדל מכל מקום טוב לו שיקבל על עצמו איזה דבר לתשובה ולכפרה".
והעירו האחרונים על זה שמדובר בקטן שהגיע לגיל חינוך והוא מודע לאחריות מעשיו, אבל פעוט או ילד קטן בן שתים או שלוש – מעשהו אינו נחשב למאומה, ואינו זקוק לשום כפרה, כי לא שייך בו שום עונש כלל, ולא נדרש לשוב בתשובה עליהם (נודע ביהודה מהדו"ת יור"ד סי' קסד), אבל כתב הכף החיים (סופר, או"ח סי' תרז ס"ק ד): מחנכים הילד ללמדם להתוודות כדי שיתרגלו בכך.


תשובה: ה"מגן אברהם" (או"ח סי' ריט) פסק שילד שקרה לו נס וניצל אינו חייב לברך ברכת הגומל מפני שנוסח הברכה "הגומל לחייבים טובות שגמלני כל טוב" אינו מתאים לו, ואינו יכול לומר "לחייבים" כי הוא קטן ואינו בר עונשין, והוסיף בעל המשנה ברורה (שם ס"ק יג) שלא יברכו אפילו מצד מצות חינוך.
ובימינו נחלקו גדולי הפוסקים אם לברך או לא:
  • דעת בעל כף החיים והילקוט יוסף שקטן איננו מברך.
  • השערי תשובה (סי' ריט ס"ק ב) כתב שיברך הגומל, וכן סובר בעל "אור לציון" (ח"ב), וכן פוסק מרן הג' ר' מרדכי אליהו זצ"ל שטוב שהילד יברך הגומל.



תשובה: ישנם מהפוסקים שסוברים שיכול האב לברך, אבל מרביתם הכריעו שאינו יכול לברך בשם ומלכות (עיין ילקוט יוסף ח"ג עמ' תקעא), ואם הוא קטן ממש אביו יכול לברך (הגר"מ אליהו זצ"ל), ולשיטת הפוסקים שאינו יכול לברך – יכולים הוריו לארגן סעודת הודייה כדי להודות לבורא על הצלת בנם, וכן יתנו צדקה, ויפרסמו את הנס ולהרבות בהלל ובהודיה על הצלת בנם אהובם.


תשובה: בסוגיא זו ישנן גישות שונות. יש הרואים בענישה גופנית ענישה חינוכית, וישנם הסוברים שהיא אנטי חינוכית, ולכן נברר בעיה זו ממקורות חז"ל.
שלמה המלך במשלי (יג, כב) אמר: "חושך שבטו שונא בנו, ואוהבו שחרו מוסר", כלומר אב המונע שבטו מלייסר את בנו שאינו מקבל תוכחת מוסר הוא שונא את בנו כי סופו לצאת לתרבות רעה, ויגרום בושה להוריו, וכן נאמר במשלי (יט, יח): "יסר בנך כי יש תקוה", כלומר לייסר הבן כי יש תקוה שיטיב את דרכיו ומעשיו, וכן נאמר: "שונא תוכחה ימות" (משלי טו, י), וכן "שבט ותוכחה חתן חכמה" (משלי כט, טו), ועוד "אל תמנע מנער מוסר כי תכהו בשבט לא יומת" (משלי כג, יג), ויש פתגם עממי האומר מוטב שיבכה הילד עכשיו ולא יבכו ההורים אחר כך, וכן כתב הגר"א באיגרתו לאשתו – שתכה את הבנים אם לא ישמעו לה.
רואים מכל הפסוקים הללו במשלי שה"שבט" הוא מכשיר חינוכי שהיה מקובל אצל הקדמונים, ולדעתם שבט הוא ממש מקל שבו מכים את הילד, והכאה זו לטובתו ולתועלתו, וכן אמר שלמה: "יסר בנך ויניחך ויתן מעדנים לנפשך" (משלי כט, יז), כלומר רדיית האב בבנו מחזקת את הקשר הנפשי והחינוכי ביניהם, כי היא מונעת מהבן הסתאבות ורעייתו בשדות זרים.
ברם יש לפרש המילה "שבט" לא מקל ורצועה אלא במשמעות סמלית – דהיינו "הטלת מרות", הטפת תוכחה ומוסר, ומשחר ילדותו הוא מטיף לו מוסר ותוכחה. וכיום חכמי הפדגוגיא נוקטים את הפירוש השני, שהענישה הגופנית אינה הולמת לתקופתנו, כי דורנו הוא דור דעה, ואינו סובל הכאות והעלבות, כפיות ואילוצים, אלא תוכחה נעימה וחביבה שאינה פוגעת ומעליבה, "ולמוכיחים ינעם ועליהם ברכת טוב", כלומר כשמוכיחים בנועם התוצאה תהיה ברכת טוב.
בדורות הקודמים עונשים גופניים היו מקובלים בשיטת החינוך שהיתה נקוטה על ידם, וכן כתב רבנו הרמב"ם: "המלמד מכה את התלמידים כדי להטיל עליהם אימה" (הל' ת"ת פ"ב ה"ב), ומקור דבריו ממסכת מכות (פ"ח מ"א), יוצא מדברי קדשו שהכאה לשמה כדי להטיל מרות והרתעה על הילדים והתלמידים להרגילם למורא וכבוד – היא רצויה, וכמו שכתב הגר"א באיגרתו. ברם כמה מגדולינו לא דגלו בהכאה לשמה אלא בהכאה חינוכית, לחנך לדרך הישרה ולא לשם ענישה לשמה, כי דרך זו לא תוביל לתוצאות חיוביות, וגם לאלה הדוגלים בענישה גופנית לשמה הזהירונו חז"ל (בב"ב כא ע"א) שהיא מוגבלת ומסוייגת, וכפי שכתב הרמב"ם (הל' ת"ת פ"ב ה"ב): "אינו מכה את התלמידים מכת אויב, מכת אכזרי, ולפיכך לא יכו אותו בשוטים".
וכן כתב הגר"א (אבן שלמה ו, ד):
"כאשר מכה את בנו לא יכה אותו מכת אויב, בדרך כעס על העבר, רק כוונת ההכאה תהיה להציל אותו מן העתיד".
 כלומר שרק ענישה העשויה לתרום לקידומו ולשכלולו של הילד מותרת, כי כל הכאה שנובעת מאהבה אמיתית וכנה עושה פירות, ומשום כך חז"ל בדבריהם הטילו הגבלות חמורות בענישה גופנית. ואמרו "המכה את בנו הגדול חייב נידוי" ועובר על לפני עיור לא תיתן מכשול (מו"ק יז,א ורש"י שם) 
חז"ל אמרו: "כל המונע בנו מן המרדות סוף בא לתרבות רעה ושונאהו" (שמו"ר כא), ולכן בתקופה קדומה, הרדייה היתה בשבט (משלי כב, טו) דהיינו במקל, אבל דורנו החכם והפיקח שונה משאר הדורות הקודמים, ובעל פלא יועץ שחי בדור הקודם התעמק בהסתכלותו בתכונות הילדים שחיו בזמנו שהם מרדנים וקשה להם לקבל מרות, והסיק מזה שהכאת ילדים כאלו תזיק יותר ממה שתועיל, ולכן כתב שצריך להימנע כליל מהכאת ילדים ומהטלת אימה, פחד ומרות קשה וחמורה, הן על קטנים והן על גדולים (עיין בפלא יועץ ערך הכאה), ובודאי בימינו אלה חייבים לשמוע להמלצתו ובשום אופן אין להכות ילד מתוך רוגז וכעס ואכזריות, אלא מתוך שיקול צודק של הענשה.
ואם תשאל אולי האיפוק והסבלנות תתפרש אצל הקטנים כחולשה, כהסכמה? ולכן הורים שרואים שבניהם נוהגים שלא כשורה, חייבים לגעור בהם ואסור להבליג, כי העדר תוכחה ורדייה עלול להוציא הבן לתרבות רעה, אבל חובת תוכחה בנועם ובמידה קיימת בכל הזמנים, כי יחס סלחני ואדישות מצד ההורים גורם לתרבות רעה, וכפי שקרה לישמעאל ואבשלום בן מעכה ואדוניה בן חגית – שלא גערו בהם ויצאו לתרבות רעה (תנחומא פ' שמות).
ובתקופתנו, בשנים האחרונות מתפרסמות ברדיו ובעיתונות ידיעות על הכאת ילדים והתעללות פיזית בהם, יש למחות נגד זה ולפרסם מודעות שאיסור תורה להכות, להתעלל, לפגוע ולהטיל מום גופני או נפשי בילדים, ואכזריות בענישה אסורה לחלוטין, וצריכים תמיד לשקול הצער לעומת הרווח.
בסיכום: בימינו על ההורים להיות סבלנים, סובלנים, להימנע מענישה גופנית, מהטלת מרות קשה, ולאמץ המלצות הפלא יועץ שיהיו נר לרגלי ההורים כדי לגדל יוצאי חלציהם על האמונה והטוב, ולא לגרום להם להיות מרדנים ולצאת לתרבות רעה, ונתפלל לה' שנזכה לגדל בנינו ובנותינו בנחת ובהשקט ובתפילה שהבורא יכוון אותנו במסילה העולה בית אל אכי"ר.
התורה לימדה אותנו "הוכח תוכיח את עמיתך ולא תשא עליו חטא" (ויקרא יט, יז), כלומר המוכיח צריך להיזהר באופן התוכחה שלא ילבין פני חברו, ולא ידבר אליו קשות אלא בלשון רכה ונעימה, כי "לשון רכה תשבור גרם" (משלי כה,טו), ולכן כשבאים להוכיח בנים וחברים לא לנקוט נגדם לשון חריפה ובוטה כי בסוף הוא ישנאך, ועל זה אמר שלמה במשלי: "אל תוכח לץ פן ישנאך, הוכח לחכם ויאהבך" (משלי ט, ח), אלא יוכיח באהבה ולא יגלה שום טינה, ועל זה אמר שלמה "יסר בנך ויניחך ויתן מעדנים לנפשך" (משלי כט, יז) ואמרו במדרש אם תרצה להיות במנוחה ובהשקט ובשלווה בעולם הזה תייסר את בנך בקטנותו ותדריכהו על דרך הטוב והיושר ואז "יהי מקורך ברוך" (משלי ה, יח). וכתב הגר"א באיגרתו:
"כשתדריכי בניך ובנותיך לדרך הטובה יהיו דברים רכים וחנונים בדברי מוסר המתיישבים על הלב".
וכן פסק השו"ע (יו"ד סי' רמ ס"ק יט):
"אסור לאדם להכביד עולו על בניו ולדקדק בכבודו עמהם שלא יביאם לידי מכשול.. אלא ימחל ויעלים עינו מהם שאב שמחל על כבודו כבודו מחול".
וכתב בעל פלא יועץ (ערך אהבת בנים) שיש לו לאב לפעמים לעשות את עצמו כחרש שאינו שומע. ועוד כתב הגר"א באיגרות:
"ואל יכביד המלמד עולו עליהם כי הלימוד אינו נקבע באדם כי אם בישוב ובנחת... ותתני להם כמה פרוטות כדי לשמחם" (עיי"ש). (ועיין בספר "ספר הברית" ח"ב מאמר יג אהבת רעים, ופלא יועץ ערך חינוך, וראשית חכמה ערך גידול בנים ד"ה וצריך).
וכתב רבנו האלשיך (משלי יג, כד) שאל יאמר אדם שעל ידי הכאת הילד יתרגל להתנהג כשורה אחרי המכות, לכן הקדים שלמה בחכמתו ואמר שעל האב לנקוט בשתי דרכים: שבט וגם תוכחה, ולמזג את שתיהם ואז יראה פירות במעשיו. וכן פירש המאירי על הפסוק במשלי "אל תמנע מנער מוסר כי תכהו בשבט לא ימות" (משלי כג, יג) – וצריכים לשקול את הצער מול הרווח.


תשובה: הוותרנות היא מידה טובה ואהובה, וחז"ל אמרו "הוי עלוב ועניו לכל אדם ולאנשי ביתך יותר מכל אדם" (תנא דבי אליהו זוטא ד, א), והיא יסוד לשלום בית, לשלום בין איש לרעהו, לשלום בין כל חלקי החברה. וילד וותרן הוא ילד אהוב ומקובל, ילד מוצלח ומבורך בכל מעשיו, ולא יבייש שום אדם כי הוא חס על כבוד זולתו שנברא בצלם אלקים, ואמרו רז"ל (ראש השנה יז ע"א) "כל המעביר על מידותיו מעבירין לו על כל פשעיו".
הורים בעלי מידות תרומיות מחנכים יוצאי חלציהם למידות נעלות, לענוה, לרחמים, לשמחה ולוותרנות, כי זיכוך המידות מוביל למידות טובות, לוויתור הדדי, ולהשראת השכינה, ומשום כך כשילמד לדבוק במידת הוותרנות הרי כשיגדל יהיה וותרן לאשתו, לסביבתו, וחז"ל לימדונו שנהיה וותרנים בתוך הבית, וכך אמרו במדרש:
"איש איש כי תשטה אשתו" (במדבר ה, יב) לימדה אותך התורה שתהא וותרן בתוך ביתך, נשפך יין – הוי וותרן, נקרע כסותך – ימלא ה' כל משאלותיך (תהילים כ, ו).
והרגזנות לא מועילה כלום, ומהכעס לא מרוויחים כלום מלבד הצער הגדול על ההיזק לבריאותו.
הוותרנות מקנה אריכות ימים כמבואר בתלמוד (מגילה כח): שאלו תלמידיו את רבי זירא במה הארכת ימים? אמר להם: מימי לא הקפדתי בתוך ביתי. וההקפדה מקצרת חיי אדם, וכן אמר שלמה בקהלת "והסר כעס מלבך והעבר רעה מבשרך" (יא, י), ולכן יש לחנך ילדים מקטנותם להתגבר על יצר הכעס, להבליג, למחול, להעלים עין בעת הצורך, להיות מן הנעלבים ואינם עולבים, וכן לא להקפיד על דברים קטני ערך כלפי הזולת, והבלגה זו תעטר אותו במידות תרומיות שיפארו אותו כל ימי חייו.


תשובה: הבת נעשית גדולה ובת מצוה כשתגיע לשתים עשרה שנה שלמה (נדה מה ע"ב, רמב"ם הל' שביתת עשור פ"ב הי"א, והל' אישות פ"ב ה"א, שו"ע או"ח סי' תרטז סק"א, ואה"ע סי' קנה, יב), וכשם ששיעור השנים של גדלות האיש הוא הלכה למשה מסיני (סוכה ה ע"ב, ושו"ת הרא"ש שם) כך השיעור י"ב שנים באשה הוא הלכה למשה מסיני (שו"ת מהרי"ל סי' נא).
ולמה האשה מקדימה להגיע לגיל הגדלות לפני האיש? אומרת הגמרא (נדה מה ע"ב) שהאשה ממהרת להחכים מן האיש, כי כתוב "ויבן ה' אלקים את הצלע" (בראשית ב, כב) מלמד שנתן הקב"ה בינה יתירה באשה יותר מבאיש, "ויבן" מלשון בינה, והבינה מקדימה בה יותר מבאיש (תוס' הרא"ש שם בנדה) ולכן בגרותה קודמת בשנה לבגרות הבן, ויש מהראשונים שכתבו לפי שחיי האשה לרוב קצרים יותר מהאיש (פירוש המשניות לרמב"ם נדה פ"ה מ"ו). ולענ"ד בינתה ובגרותה קדמו כי האשה צריכה לגדל ילדים, לטיפול בחינוכם ולנהל בית ולכן הטביע בה בינה וחכמה יתירה כדי למלא ייעודה המשפחתי.


תשובה: מצוה על האב לעשות סעודה ביום שבנו נעשה בר מצוה (עיין מג"א סי' רכה סק"ד, ומשנה ברורה שם סק"ו), ואין לך סעודה גדולה מזו שנותנים שבח והודיה לה' על שזוכה בנו להיות גדול וחייב במצוות (עיין זוהר חדש כט ע"א), ועל שזכה האב לגדל את בנו עד עתה ולהכניסו בברית התורה. וכתב בעל "קב ישר" שזה חוב גדול לעשות משתה ושמחה ביום שנעשה בר מצוה, כי יש נחת רוח להקב"ה באותו יום שיהודי מתווסף לקהל ישראל, מעוטר במצוות ה', ובזה נעשה חייל נאמן לעבודת ה', ולכן סעודה זו היא סעודת מצוה, וכן עשה אברהם ביום שבנו יצחק נגמל מיצר הרע, והיינו בן י"ג שנים שנאמר "ויעש אברהם משתה גדול ביום הגמל את יצחק" (בראשית כא, ה. ומדרש רבה לבראשית פ' נג, ו. וים של שלמה בבבא קמא פ"ז סי' לז), וכן אמרו רז"ל שרשב"י עשה משתה גדול ביום שמלאו י"ג שנה לבנו ר' אלעזר, והיה שמח כיום שנכנס בנו לחופה.
ובמסיבה חגיגית זו, החתן בר המצוה אומר דברי תורה, ושרים שירים ותשבחות לה', והנער אומר דרשה תורנית, וישמח שמחה גדולה שנעשה גדול, שנעשה חייל לעבודת ה'. ומי שבנו נעשה בר מצוה צריך לברך "ברוך שפטרני מעונשו של זה", וכן מבואר במדרש (בר"ר פ' סג, יד):
"אמר ר' אלעזר: צריך אדם לטפל בבנו עד י"ג שנה, מכאן ואילך צריך שיאמר "ברוך שפטרני מעונשו של זה".
וכן נפסק בשו"ע (או"ח סי' רכה, ב. ותשב"ץ קטן סי' שצ), והודאה זו באה כי עד עכשיו נענש האב כשחטא הבן שעליו מוטל לחנכו ועתה נפטר מזה (עיין מגן אברהם סי' רכה, ה).
ויש שפירשו להיפך, שעד עכשיו נענש הבן בעוון האב (מג"א שם בשם הלבוש), וכשהבן נענש על ידו שוב האב נענש על זה, ולכן האב מברך כי מעתה נפטר מעונשו של זה (עיין אור החיים לשמות כב, ה), וכן מפורש בילקוט רות (סי' תר): עד י"ג שנה בן לוקה בשביל אביו, וכן כתב הרמב"ם (הל' תשובה פ"ו  ה"א), ונכון שהאב בשעה שמברכה שיתכוון בשני הפירושים יחד (שערי אפרים שער ד אות כו, ואור החיים הנ"ל).
וישנם שמברכים אותה בשם ומלכות (תשב"ץ קטן שם, וביאור הגר"א או"ח סי' רכה סק"ב).


תשובה: בסוגיא זו יש מחלוקת בין גדולי האחרונים:
  • ישנם פוסקים אחרונים שכתבו שמטעמי צניעות ומאיסור "ובחוקותיהם לא תלכו" יש לשלול עריכת טכס חגיגות בת מצוה בפומבי לבנות ביום הולדתן הי"ב, ויש כאלה שמחמירים ואוסרים מטעם "ובחוקותיהם לא תלכו", כי מנהג זה מקורו מהגויים שעורכים טכסים לבנותיהן בהגיען לגיל הבגרות (עיין שו"ת קול מבשר ח"ב סי' מד, וזקן אהרן וולקין סי' ו).
  • ברם הרבה מגדולי האחרונים כתבו שאין איסור בדבר ואין כאן סרך ע"ז, ואין שינוי ממנהג דורות קודמים, כי אדרבה בימינו שהבנות חכמות ונבונות ולומדות כמו הבנים, יש צורך גדול לטפח בהן זיקה עמוקה למסורת ישראל, לחינוך יהודי, לערכי הדת והאמונה, ולכן כשהחגיגה נחגגת באופן ובמגמה גדולה זו היא סעודת בת מצוה כמו בבר מצוה (עיין שו"ת שרידי אש ח"ג סי' צג, איגרות משה ח"א סי' קד), ברם יש לעשותה בצניעות מרובה ולשמור על כללי הצניעות והמוסר, ולהתרחק ממכשולים שונים.
  • והנערה צריכה להרבות בשמחה ובחדוה ביום שנעשית בת מצוה ותלבש בגד חדש לברך עליו ברכת שהחיינו, ותכוון בברכה זו גם על כניסת לעול המצוות (בן איש חי פ' ראה אות יג, כך החיים סי' רכה – יב, ושו"ת חתם סופר או"ח סי' נה).
והנה בעבר לא היה צורך בחיזוק הבת לאהבת התורה והמצוות שכן האווירה בבית הוריה היתה ספוגה בצביון דתי ומסורתי, ברוח התורה וקיום מצוותיה, ולכן חגיגת בת מצוה אין לה זכר במקורות, מה שאין כן בדורות האחרונים שהחינוך היהודי התערער, יש צורך לציין אירוע זה ולעודד את בת ישראל בכניסתה לעול המצוות, ולהחדיר בקרבה אהבת המסורת, הדת, האמונה, כדי לטפח בה אצילות נפשית טבעית ומשום כך עורכים לה טכס דתי כמו לזכר.
ורצוי שהבת מצוה תשמע דרשת רב או תלמיד חכם שיציין בדרשתו את דרכה החינוכית של בת ישראל, וחשיבות כניסתה לעול המצוות, ובזה אנו מכינים אותה לעתידה המפואר להיות "אמא" בעם ישראל, להיות עקרת בית, צדקנית, ומסורה לייעודה בכנסת ישראל, כי היא עתידה להביא "חיילים" לעבודת ה', והיא בונה את בית ישראל לתפארת.
בסעודה זו יש לשיר שירים ותשבחות לה', לומר דברי תורה וחכמה, ובזה הופכת לכו"ע לסעודת מצוה (עיין שו"ת יביע אומר ח"ח סי' כט, ושו"ת ישכיל עבדי), ואין לברך ברוך שפטרני לבתו שהגיע לגיל המצוות (פרי מגדים סי' רכה א"א סק"ה, וכף החיים סי' רכה ס"ק טו).


תשובה: קודם כל על ההורים לחיות עם העובדה שיש להם בן מוגבל, מתקשה בחינוכו ולפעול בכל האפשרויות החינוכיות, הפסיכולוגיות העומדות לרשותן לשדר לילד לחיות עם מצבו כדי לחסנו מפני קשיי התמודדות במגעו עם החברה הבריאה ולא להראות לו מתחים נפשיים בשל מוגבלותו, כי זה יוליד בו יאוש וצער נפשי גדול.
ולפיכך על ההורים להיות סבלנים ולשכנע את הבן להכיר בתחומים מסויימים השווים לשאר החברה, לעודדו, לרוממו, ולהראות לו את הצדדים המשותפים בענין זה לשאר החברה הבריאה, וגם לחנכו ככל שאר הבנים ולא לתת לו הרגשה של רחמים, של חסד, כי זה יוצר בו נכות נפשית, נכות התנהגותית, ובזה אף אחד לא ירצה לשהות במחיצתו.
ולפיכך ילד מוגבל אסור להפלותו או לוותר לו כשהוא אשם, כי אז מתוך הרגשת נחיתות יתנכר לשאר האחים, להוריו ולחבריו, וזה ישבש לו את תקינות חייו. וגם על ההורים שלא להזניח את שאר הילדים הבריאים בגלל הילד החולה והמוגבל, כי גם הם זקוקים לתשומת לב מיוחדת, לחום ולאהבה לא פחות מהילד החולה, ולפיכך הורים מאמינים, יציבים ומחוזקים אסור להם לשקוע בתחושות דכאון והאשמות עצמיות בנוגע לילדם המוגבל, ויש להתפלל לרפואתו ולבריאותו כדי שימלא את ייעודו המלא בבריאה.


תשובה: הורה נכבד, הקב"ה ברא את האדם מטבעו ישר, ויסוד האדם עשוי משורש טוב, נאמן וישר ללא שום עקמומיות, וכדברי שלמה בקהלת (ז, כט): "ראה זה מצותי אשר עשה האלקים את האדם ישר, והמה בקשו חשבונות רבים", "שארית ישראל לא יעשו עוולה ולא ידברו כזב ולא ימצא בפיהם לשון תרמית" (צפניה ג, יג), ברם האדם הוא הגורם על ידי רוב חשבונות תאוות ושאיפות, לקלקל ולעקם את עצמו מעצם מהותו, מעוות את הצלם האלוקי שבו, ומטביע בעצמו מידות מגונות וטבעים רעים, ונמשך אחרי הרע והקלקול.
וכיון שיצר הרע גורם קלקול לאדם ומדיח ומסית אותו לעשות הרע, הרי יש דרך לחנכו ולהשיבו לשורשו הטוב, ומלאכה זו הוטלה על ההורים שהביאוהו לעולם ומצווים לפקח על מעשיו, להדריכו ולכוון כל מעשיו ודרכיו לצד הטוב ביותר, וישראל במהותם הם טובים וישרים "כולך יפה רעיתי ומום אין בך" (שה"ש ד, ז), וכולם כפופים לעשות רצון יוצרם וכדברי חז"ל בברכות (יז ע"א): "גלוי וידוע לפניך שרצוני לעשות רצונך, אלא השאור שבעיסה מעכב". ומפרש רש"י – שאור שבעיסה – זה יצר הרע, המדיח והמסית את ישראל לעקם ישרותם, ולכן באמצעות מצות חינוך יכולים להפוך את האדם מן הקצה אל הקצה, ולכן בכדי שהאדם יטרח ויעמול וישיג מעלתו בכוחות עצמו, ולכן האדם נולד "עיר פרא אדם יולד" (איוב יא, א), וכתב החזון איש (אמונה וביטחון ד, א):
"בלי כל השתדלות ישתלם האדם במידות רעות כולן, יהיה כעסן, נוקם, גהה, וכן הלאה, ולא יחסר לו מכל המידות הרעות שמנו חכמים".
ובלי חינוך ומוסר יהיה האדם גרוע מכל חיה מזיקה, כמו שכתב הרמב"ם בספרו מורה נבוכים (ח"א פ"ז וח"ב פל"ו) ואם יכיר מצבו האומלל יטרח ויעמול באמצעות עצמו ובהשתדלות הוריו להשתפר, להשתכלל ולשגשג בהתקדמותו החינוכית. לפיכך יצר לב האדם רע מנעוריו (בראשית ח, כא) "וכל יצר מחשבות לבו רק רע כל היום" (בראשית ו, ה), אבל יכול להשתכלל מכוח יסודו הטוב והישר הגנוז בנשמתו, ונשמתו חצובה מתחת כסא הכבוד, ולכן מתבקש האדם בעמלו החינוכי להסיר מעליו כל קלקול וכל רע, וישוב בתשובה למהותו הישרה.
והאמצעים החינוכיים שישפרו את האדם וירוממהו לתכלית הטוב והיושר הם התורה ומצוותיה, שהן הדרכות אלוקיות לשמר את הסגוליות של צלמו העליון "פקודי ה' ישרים משמחי לב" (תהלים יט, ט), כלומר התורה ומצוותיה הם הכלי היעיל ביותר להישאר במצבו הטוב מבלי להשתנות.
וכתב רבנו המאירי (חיבור התשובה מ"ב פי"א):
"אין אדם בטבעו בתחילת עניינו בעל מעלה... אלא שמכל מקום צריך להרגיל התינוק מעט מעט במעלות, שהתינוק בקטנותו מוטבע במידות אשר ירגילוהו בו קרוביו ומנהיגיו" (עיי"ש).
ולכן מאז ומתמיד אבותינו מסרו נפשם על חינוך בניהם לפי רוח ישראל סבא, כי סוד קיום ישראל עלי אדמות תלוי בחינוך של הדורות הבאים "כי ידעתיו למען אשר יצוה את בניו ואת ביתו אחריו... ושמרו דרך ה'..." (בראשית יח, יט), וכן אנו מוצאים בתנ"ך אחת הדוגמאות על מסירות נפש של אשה אלמנה למען חינוך בניה וזאת היתה אשתו של הנביא עובדיה (מלכים ב פ"ד, וסנהדרין טל ע"ב).
ולפיכך ההורים שילדו את הילד והוא פרי בטנם, יוצא חלציהם, הם המסוגלים לחנך, לעשות כל מאמץ שגם בניהם ילכו בדרך ה' כי הם נושאים בקרבם ניצוצי חיות שהוא שתל בהם והם ממשיכי שמו בעולם, להיות עבדים נאמנים להקב"ה.
וכתב בעל פרי צדיק (קטע פו ורמד) כיון שהבנים הם הגילוי ממה שיש במעמקי לב האבות, לכן חובה ראשונה על ההורים לחנכם וליישרם בין בן ובין בת.
בסיכום: חינוך הבית להעמיד יסודותיו והתחלותיו על בסיס איתן ומוצק, כך חינוך האדם הוא לבנות אישיות בצורה תורנית, ולחנך עצמו כל ימי חייו עד יום מותו, ובודאי אינו דומה הלומד מעצמו ללומד מרבו (כתובות קיא ע"א), וכתב הרמב"ם בפירושו לאבות:
"שהלימוד מעצמו טוב הוא אבל הלימוד מזולתו יתקיים בידו יותר והוא יותר מבואר".
ולכן אמר שלמה "ואל בינתך אל תישען" (משלי ג, ד ורש"י שם), כי אפילו החכם בחכמים צריך ליועץ (בן המלך והנזיר שער ה). "ותשועה ברוב יועץ" (משלי יא,יד, כד,ו) "ושמע לעצה יחכם" (שם) ותמיד יתפלל שה' יתקנהו בעצה טובה מלפניו כי "עצת ה' היא תקום"


תשובה: התפילה היא מהדברים העומדים "ברומו של עולם" ובני אדם מזלזלים בה (ברכות ו ע"ב), ומעלתה גדולה מן הקרבנות, ואין מידה יפה ממנה, "תשובה עושה מחצה ותפילה עושה הכל" (ויק"ר פרשת צו פ"י אות ה), וגדולה תפילה ממעשים טובים (ברכות לב ע"ב), וצריכה כוונה – אם כוונת את לבך תהא מבושר שנשמעת תפילתך (ירושלמי ברכות פ"ה ה"ד).
התפילה מלמדת אותנו כמה האדם הוא חסר אונים ואין ביכולתו לעזור לעצמו אלא זקוק לאביו שבשמים שבראו, ולכן צריך לכוון את לבו בתפילתו, והיא עבודה שבלב ולא סתם מס שפתיים, ואמרו: אין תפילתו של אדם נשמעת אלא אם כן משים נפשו בכפו (תענית ח ע"א), ולכן צריך האדם להתפלל יחד עם הרבים "שלא בזה את תפילתם", ואין תפילה נשמעת אלא בבית כנסת (ברכות ו), והקב"ה אינו מואס בתפילתם של הרבים, ותפילתם של ציבור אינה חוזרת לעולם ריקם (דברים רבה ב, ו), ולכן כתב מרן השו"ע (או"ח צ, ט): ישתדל אדם להתפלל בבית הכנסת עם הציבור", וישתדל בכל כוחו להתפלל בציבור (טור או"ח סי' צ).
ולפיכך האבא יחנך את בניו הקטנים ללכת לבית הכנסת ולהתפלל עם הציבור, כי תפילת הציבור תמיד נשמעת ולא חוזרת ריקם, ועוד הקטן מתחנך להסתפח לכלל, להיות יצור חברותי מחובר לכלל ואינו נבדל מהציבור, כי כוח הרוב הוא גדול מאוד, והרוב אינו פגום אלא הוא מציאות עליונה בפני עצמה, ואין הקב"ה מואס בתפילת הציבור אפילו שיש בהם חטא (הרמב"ם הל' תפילה פ"ח הל' א-ד), וישתדל האבא לקחת איתו את בניו הקטנים לתפילה בבית הכנסת – בתנאי שאינם מפריעים לציבור בתפילתם, ושכרו גדול מאוד.


תשובה: העתקה במבחן היא סטיה מן האמת, וקירבה אל השקר, ופגיעה ביושר האישי.
תלמיד המעתיק בבחינה ומקבל ציון שאינו משקף את ידיעותיו ואת מצבו הלימודי, משקר למוריו לרבותיו להוריו, והוא משקר לעצמו, כי קבלת ציון במרמה עלולה ליצר בנפש התלמיד תחושה שהוא בסדר בלימודיו ובידיעת החומר שעליו נבחן, וזה ירפה ידיו מלהתחזק בלימודים, מלשפר ידיעותיו, ושקר זה יפגע בו עצמו, כי בסוף השקר יתגלה כי "שקר אין לו רגליים" (ילקוט תורה רמז נ. ותיקוני זוהר תכה), ויחשוף את קלונו ברבים ובעיני הנהלת בית הספר. ולכן "שקר אין לו תשועה" רות רבה ה,ה) ושקר מוליד שקר.
תלמיד השוקד על לימודיו ואינו נזקק להעתקות בבחינות, מתחנך מילדותו למידת האמת והיושר שהם בסיס לרבים מערכי היהדות ומצוותיה, והתורה הזהירה אותנו "מדבר שקר תרחק" (שמות כג, ז), כי השקר הוא נתעב ונאלח בעיני הכל, ואין דבר מאוס ממנו, והמארה והקללה בבית כל אוהביו, מפני שהשם א-ל אמת וכל אשר אתו אמת ואין הברכה מצויה וחלה אלא במתדמים אליו, להיות אמיתיים כמו שהוא א-ל אמת (החינוך במצוה עד).
ועוד כתבו הפוסקים שבהעתקה בבחינות יש חשש לאיסור גזל ואונאה, שהרי בקבלת תעודה במרמה ובאמצעותה קיבל דרגת שכר גבוהה, הרי כל הכספים הבאים אליו מתעודה זו הם לכאורה גזל בידו או אונאה כיון ששכר גבוה כזה לא מגיע לו בפועל, והקב"ה שונא גזל "כי אני ה' אוהב משפט שונא גזל" (ישעיה סא, ח), והתורה הזהירה אותנו להתרחק מגזל, ודור המבול לא נחתם דינו אלא על הגזל, ולכן בהעתקה התלמיד ילמד גם כן לגזול ממון, לעשוק ממון אחרים ולהונות חבריו.
ונראה עוד לומר שבהעתקה בבחינות, התלמיד גונב דעת מוריו הוריו ורבותיו, כי הם מתרשמים מהציון הגבוה שהתלמיד קיבל וחושבים שמצבו הלימודי טוב, ואיסור גניבת דעת הוא חמור והוא איסור מן התורה "לא תגנובו" (ויקרא יט, יא), כי לגנוב חפץ או ממון נצטווינו על איסור זה בעשרת הדברות "לא תגנוב", אבל גניבת דעת נלמדת מהפסוק "לא תגנובו", ואיסור זה חמור מגניבת ממון וכדברי המכילתא (משפטים יג): "שבעה גנבים הם... והגדול שבכולם גונב דעת הבריות", וכן כתב רבנו יונה (שערי תשובה שער ג, קפד):
"והנה החטא הזה הוא חמור אצל חכמי ישראל יותר מגזל, יען וביען כי שפת שקר אשמה רבה, ונתחייבנו על גדרי האמת כי היא מיסודי הנפש". (ועיין חולין צד ע"א, וריטב"א שם, וסוטה ט ע"ב, רמב"ם הל' מכירה פי"ח ה"א, ושו"ע חו"מ סי' רכח, ושו"ע הרב בעל התניא הל' אונאה וגניבת דעת סעיף יב, ושע"ת שער ג אות קפד-קפה, שפת תמים לחפץ חיים פ"א-פ"ב).
וכתב החזון איש (אמונה וביטחון פ"ד, יג):
"ואם שנוא הוא השקר הקל שאינו פוגע בחברו בשקרו, משנה תועבה היא המרמה, שחץ שחוט לשונם, דבר מרמה, כדי להוליך את רעהו שולל וקראו חז"ל לחולי זה גניבת דעת".
בסיכום: חמודי אל תעתיק, אל תרמה מוריך והוריך, לך בתמימות וביושר אישי, כי גדולה מעלת התמימות "הולך בדרך תמים הוא ישרתני" (תהלים קא, ו), וכל מי שהולך בתמימות עם ה' ועם הבריות הקב"ה משמרו מן החטאים, ולכן תלמד ותשנן את החומר למבחן, ובודאי ה' יהיה בעזריך להצליח במבחניך, ואסור לגנוב דעת הבריות אלא ללכת בתום וביושר, ולסגל מידות תרומיות וערכי התורה והמוסר, וכתיב "הולך בתום ילך בטח" (משלי י, ט), "תמים תהיה עם ה' אלהיך" (דברים יח, יג).
ודע חמודי, שאין המטרה מקדשת את האמצעים, ואסור להגיע לציון גבוה באמצעים פסולים ואסורים, אלא הכל יעשה בהכשר גמור, ומוטב שתקבל ציון נמוך ותחיה באושר, ולא תקבל ציון גבוה ותרמה עצמך, מוריך והוריך, כי גניבת הדעת חמורה מאוד ואסורה מן התורה (עיין בפלא יועץ ערך תמימות). ואפילו גניבת דעת של גוי אסורה (חולין צד,א) ואמרו "גנבת דעת אחרים- דעתך גנבתא" (טהרת הקודש נ)


תשובה: ההתנהגות המופתית של ההורים והמורים משפיעה רבות על השיפור הלימודי והמידותי של הילד והתלמיד, וכן אנו אומרים בברכה השניה של ברכות התורה: "והערב נא ה' אלוקינו את דברי תורתיך בפינו ובפיות עמך בית ישראל", ופירש מרן הראי"ה קוק (בסדורו עולת ראיה):
"הערבות באה כשהדברים הנפגשים ברגש מתאימים אל המהות העצמית של המקבל את הרושם מהדברים ההם... ויתאימו דברי תורה לרגשי החיים".
והנה ברכת התורה שמברכים כל יום, יש בה ארבעה שלבים:
  • ברכה ראשונה: ברכת לימוד תורה לעצמנו.
  • הזכות ללמד תורה "ושננתם לבניך" אלו תלמידיך.
  • ברכה של בקשה להעצים את הרצון והכוונה ללמוד תורה.
  • הברכה האחרונה: הדגשת המצוינות הלימודית, עמל הלימוד, והשאיפה להעשיר את הידע הלימודי והמידותי.
ולכן כשההורים והמורים ילמדו תורה ויסגלו לעצמם את שיפור המידות וההתנהלות העצמית, אז יכולים להיות "מופת חותך" לבנים ולתלמידים לשאוף להעצמת הלימוד, לשיפור המידות, למיצוי הפוטנציאל הגלום בילד, לעשייה ערכית, ובזה יכולים לקיים מה שאמרו חז"ל:
"ואהבת את ה' אלוקיך – שיהא שם שמים מתאהב על ידך... שיהא קורא ושונה ומשמש תלמידי חכמים, ויהא משאו ומתנו באמונה, ודיבורו בנחת עם הבריות... מה הבריות אומרים עליו? אשרי אביו שלמדו תורה..." (יומא פו ע"א).
ולכן ככל שהמחנכים מצטיינים בעשיית חסד, בהצלחה לימודית ובעשיה ערכית, יש בזה מימד של קידוש ה' "ישראל אשר בך אתפאר" (ישעיה מט, ג), והם יהיו דוגמא למופת לתלמידים, לחניכים, ולכל מי ששומע דבריהם ומתפעל מהתנהלותם הפרטית והציבורית, וגדולה האחריות של המורה, של ההורים כלפי הבנים והתלמידים.
ההורים והמורים צריכים לטעת מידת הכרת טובה בבנים ובתלמידים, ובמיוחד כיבוד אב ואם, כי חוסר הכרת טובה היא מידה רעה ומאוסה בתכלית לפני אלקים ואנשים (ספר החינוך – במצות כיבוד אב ואם). תורת החינוך ברוח התורה היא היחס אל התלמיד כאל "בן", ויפנה אליו "בני מה אתה מבקש...", וצריכים ההורים והמורים לראות מול עיניהם בן חמוד, ולפנות אליו באהבה ובכבוד, ולקיים דברי התנא באבות (ד, יב): "יהי כבוד חברך [=תלמידך] חביב עליך כשלך", ויקשיב בהבנה לבן ולתלמיד, להבחין בייחודיות של כל תלמיד ותלמיד לפי רמתו האינטלקטואלית, ועלינו להתקשר ללבו של כל ילד ושל כל בן, וזהו "חנוך לנער על פי דרכו גם כי יזקין לא יסור ממנה" (משלי כב, ו), ופירש המלבי"ם (שם):
"מצוה שיהיה החינוך על פי דרכו, כי כל אדם מסוגל מטבעו לענין אחר, וצריך לחנכו על פי דרכו ולפי הרשמים שיש בו אל מה שהוא מוכן  אליה...".
וכן פירש מרן הרצי"ה קוק:
"החינוך של האיש הפרטי הוא ההוצאה מן הכוח אל הפועל מההעלם לגילוי את הכוחות והכשרונות הנמצאים בנפש הילד בטבעה...".
ולכן החינוך אינו יצירת עולם אלא גילוי עולם של הילד, ולכן כשכופים ילד לצד אחר המוזר לטבעו הוא נעשה "גבר לא יוצלח".


תשובה: מצות כיבוד אב ואם היא מצוה גדולה וחשובה ושכרה גדול, אריכות ימים – "כבד את אביך ואת אמך למען יאריכון ימיך... על האדמה אשר ה' נותן לך" (דברים ה, טו), וחז"ל בירושלמי (פאה ה"א) כינו אותה "המצוה החמורה שבחמורות", וצריכים הרבה חכמה וכוחות נפשיים אדירים להדר בקיומה, וטעם מצוה זו היא הכרת טובה, וכמו שכתב בעל "החינוך" (מצוה לג):
"משרשי מצוה זו שראוי לו לאדם שיכיר ויגמול חסד למי שעשה עמו טובה, ולא יהיה נבל ומתנכר וכפוי טובה..." (עיי"ש).
ולכן כיבוד אב ואם מטפח בבנים תירגול בנפשנו את מידת הכרת הטוב, לנער מאיתנו את האנוכיות והגאווה המושרשת בנו, ולכן מצות כיבוד אב ואם היא יסוד חשוב מאוד במסירת התורה מדור אל דור, ולכן בבעיטת הבנים באבותיהם ומוריהם הם גורמים לעצירת תורה מדור לדור, ולכן על הבנים לקיים מצוה זו בהידור הן בדיבור והן במעשה, ולא לזלזל בה ח"ו שהרי מעניקה אריכות ימים למקיימיה, וה' לא ימנע טוב להולכים בתמים, וזוכה שבניו יכבדוהו – מידה כנגד מידה (מדרש תלפיות ערך כיבוד אב ואם), ולפיכך הציר שעליו סובב החינוך היהודי הוא טיפוח מערכת יחסים המבוססת על כבוד והערכה להורים ולמורים.
ומה הגורם לבעיטת הילדים והתלמידים? נאמרו בזה כמה סיבות:
  • הרמב"ם (הל' ממרים פ"ו ה"ח): אסור לאדם להכביד עולו על בניו ולדקדק בכבודו עמהם שלא יביאם לידי מכשול, אלא ימחול ויתעלם שהאב שמחל על כבודו כבודו מחול, ולכן חכמי ישראל הזהירונו שלא להטיל מורא על בניהם, ויגלו אליהם יחסי כבוד וחיבה, אחוה ושותפות, וכן בספר חסידים (סי' שמג), וכן כתב הגר"א באיגרתו: "ואל  יכביד עליהם כי אם בנחת כי הלימוד אינו נקבע באדם כי אם בישוב ובנחת", וכן פסק מרן השו"ע (יו"ד סי' רמ, יט): "אסור לאדם להכביד עולו על בניו ולדקדק בכבודו עמהם שלא יביאם לידי מכשול".
  • כפיית רצון ההורים על הבנים – שלמה אמר "חנוך לנער על פי דרכו" (משלי כב, ו), כלומר הבן אינו סובל פקודות מגבוה, ולא דרישות מראש ובלתי מתחשבות, אלא הוא דורש חינוך לפי אופיו ודרכו מתוך הבנה והכרה בעולמו הפנימי, מתוך שימת לב לדרכו הייחודית של הילד, וכפייה בחינוך מובילה לתוצאות שליליות ולהרס הרצון של הילד, ולכן נאמר "חנוך לנער על פי דרכו" ולא על פי דרכך, כי יש להכיר קודם כל תכונותיו וכשרונותיו של הילד ומתוך כך נדע לנווט את החינוך המתאים לרוחו ולנפשו.
  • זלזול והשפלה, לעג ובזיון בין במילים ובין ובמעשים, הם פגיעה חמורה בנפשו של הילד, ולכן על ההורים והמורים להסביר ולומר לבנים ולתלמידים שהם בנים יקרים ונעלים ואהובים להוריהם,  וחביבים על מוריהם, אבל עליהם לשמור על הגבולות המותרים.
וכתב רבינו הרמב"ם (הל' ת"ת פרק ה) שצריך אדם להיזהר בתלמידיו ולאוהבם שהם הבנים המהנים לעוה"ז ולעוה"ב" כלומר יזהר בכבודם, יעיר להם בנחת ובאהבה וכשהתלמידים והבנים מרגישים שהאבא אוהב אותם באמת הרי "כמים פנים לפנים" וישתדלו להוכיח שאכן הם ראויים לאהבה זו.
החינוך התורני דרוש גדרים וגבולות, ואילו החינוך הלא יהודי מחנך את הילד משחר ילדותו לנצל את תענוגי עולם הזה עד תום, וזהי הסיבה של חוסר הציות למצות כיבוד אב ואם ומורים ומחנכים, הצעירים חושבים שהתורה חוסמת את דרכם ועוצרת את שאיפותיהם ולכן הם בועטים בהורים ובמחנכים לטוב אמיתי, ומתנערים מכיבוד הוריהם ומציות לעצותיהם הטובות בחושבם שאבד עליהם הכלח, ויש להתכחש להם, אבל הם טועים כי התורה היא "תורת חיים" וכל אזהרותיה לטובת האדם, ובהפעיל השכל, הבנים ילמדו שתורת ה' תמימה ומחנכת לשביל הזהב, והיא חכמת הפדגוגיא הבאה לחנך להכרתו, ליכלתו, לסגולותיו ולתכונותיו המולדות.
ולכן בכדי לתקן מכשול זה ולהאהיב את מצות כיבוד אב ואם בעיני הבנים וכבוד רבנים ומחנכים בעיני התלמידים, יש להימנע מכפיות רצונם, מאילוצים, מהקפדות יתירות, וכן על ההורים למחול לבנים מרדנים, לא יקללו אותם מכעס אלא יתייחסו אליהם באהבה, וכן גם על הבנים להכיר במעלת ההורים לכבדם ולירא מהם ולהעריך מידת הכרת טובה שההורים עשו לבניהם שגידלו אותם וטרחו עליהם רבות (ספר החינוך מצוה תקכד-תקכז). וכתב הרש"ר הירש (יסודות החינוך ב):
"כל הדיבורים על תורה ומוסר שאינם עושים רושם על הילד כמו הדוגמא החיה שהוא רואה אצל ההורים ומוריו אם לטובה ואם לרעה".
וגם בענייני זיווג אין להורים לכפות את דעתם בבחירת בן או בת זוג של בניהם או בנותם, וכפי שפסק השו"ע (יו"ד סי' רמא, כה): "אם האב מוחה בבן שלא לישא אשה שיחפוץ בה, הבן אין צריך לשמוע לאב". כי האדם נושא אשה שמוצאת חן בעיניו, ולא בעיני אביו. וכן מובא בשו"ע (יו"ד סי' רמ, כה): תלמיד שרוצה ללכת למקום אחד שהוא בוטח שיראה סימן ברכה בתלמוד, ואביו מוחה, אינו צריך לשמוע לאביו. כי גם כאן אין לומד אלא מה שלבו חפץ, ולכן אין הבן חייב לשמוע להוריו לגבי קביעת זיווגו וקביעת תלמודו.
ואם ההורים יתעקשו הרי יוצרים התנגשות בינם לבין הבנים, מרדנות, והבנים מרגישים שפוגעים ברצונם שלהם, ולכן כאן דרושה חכמה יתירה איך לפשר בין שני הרצונות.
ובימינו שהזיווג נקבע על פי הבחור והבחורה, על ההורים לגלות רגישות יתירה וגמישות רבה, ולא יגלו אטימות כלפי בני הזוג, אבל גם על הבנים לשמוע דעת ההורים, לשקול אותה היטב, כי אין לפגוע בהורים מצד הכרת הטוב וגם בגלל שההורים נתנסו בחיים עשירים ובידע ובהכוונה.
ברם אם הבחורה אינה יראת שמים ולא ממשפחה הגונה, פשוט שעל הבן לשמוע לקול הוריו כי הם מחפשים טובתו ולא רעתו, ובפרט אם יש להם עגמת נפש גדולה משידוך לא מתאים זה, חייב הבן לציית כי במקרה כזה גורם בזיון להורים ובזיונם לא מחול (שו"ת תשובות והנהגות ח"ב סי' תמה). והוא הדין בכל הנ"ל לבחורה הרוצה להינשא לבחור מסוים שאין בו יראת שמים וגם בא ממשפחה פחותה, ההורים יכולים להתנגד מסיבות הנ"ל.
בסיכום: כתבו חכמי החינוך שרק הקשר העמוק וההדוק בין אבות לבנים הוא המכוון והמדרבן את הילדים לדרכי ה', ולכן חייבים ההורים להחשיב את בניהם כאחים, למחול להם, להתרחק מהטלת אימה עליהם (גיטין ו ע"ב-ז ע"א), ולומר כל הערה בנחת, כי דברים שאינם נאמרים בשקט בסבלנות ובנחת – אינם נשמעים ואינם מתקבלים, והדור שלנו דורש הבנה, תוכחה בנועם ובחיבה, התייחסות טובה והגונה, ויחס לבבי בין אבות לבנים, כי הרבה קלקולים נובעים מהטלת מורא, מקפדנות יתירה (עיין פלא יועץ ערך אהבת בנים, עלי שור ח"א רס), והורים תקיפים לא יוכלו לחנך לסבלנות, והורים רגזנים לא יוכלו לחנך למתינות.
ובכדי לרומם, להעריך ולהוקיר מצוה חמורה זו בעיני הבנים, יש ללמד גדלות מידת הכרת טובה בעיניהם, ולהראות להם כמה חשובה מצות כיבוד אב ואם בעיני ה', עד שהחשיבה יותר מכיבוד ה' עצמו, ואמרו חז"ל:
"כל המבקש ימים ושנים ועושר ונכסים וחיים בעולם הזה, וחיים ארוכים לעולם הבא שאין לו סוף יעשה רצון אביו שבשמים ורצון אביו ואמו" (תנא דבי אליהו רבה פ' כד).
ואם אין אדם מכבד את אביו ואמו גזירות קשות באות עליו וה' יצילנו (תנדב"א רבה פ' כד, מכילתא יתרו פ' ח), וכתב בספר חסידים (סי' שמב):
"אם תראה רשעים שמקילים בכבוד אביהם ואמם ואעפ"י שהם מצליחים, דע כי לרעתם כדי שיהיה עונשם גדול".
ועל ידי הבלטת כוחה המוסרי והתועלתי של מצות כיבוד אב ואם, הבן יוווכח לדעת כמה גדולה מעלת כיבוד אב ואם, כמה עוזרת לאדם בכל חייו שהרי המכבד הוריו גם בניו יכבדוהו, יעריצוהו, ישרתוהו, ולכן רצוי מאוד לחלק תפקידים לילדים בבית ובזה מתרגלים למצות כיבוד אב ואם, וכן לעזור לזולת בכלל, וכמו כן על ההורים לדעת כי עליהם לוותר לפעמים למען הילד.
ובכדי להאהיב מצוה זו בעיני הבנים והתלמידים, צריך להיות בחינך "מלאך" שהרי אמרו רז"ל "אם מלאך ה' צבאות הוא – ישמעו תורה מפיהו", כלומר כדי להנחיל תורה בעם ישראל חייבים להיות סוד של "מלאך", נאה דורש ונאה מקיים, וחינוך יהודי מושתת על אדני החסד, ו"מה ה' דורש מעמך כי אם... ואהבת חסד..." (מיכה ו, ח), כלומר החינוך המשפחתי וגם בבית הספר לחיות את התורה באמצעות עשיית חסד, בסיוע הדדי, בעשיה למען כלל ישראל, להיטיב לכל ההוויה כולה (עיין מוסר אביך ערך אהבה).

שאלה כח: הורה שואל: אם רואים בבן נטיה למידה רעה, איך נחזירנו למוטב?
תשובה: כתב השל"ה הק' (הובא בספר חובת התלמידים בהקדמת הספר):
"אל תוכח לץ פן ישנאך הוכח לחכם ויאהבך" (משלי ט, ח), כלומר כשבאת להוכיח את זולתך, לא תזלזלהו ולא תחרפהו לאמר "לץ אתה" כי בזה ישנאך ולא ישמע לך, רק הוכח לחכם – אמור לו הלא חכם אתה ולמה תעשה כך, ואהבך וישמע לך.
וכתב בעל חובת התלמידים:
צריך המלמד והאב לחפש אחר איזה מידה טובה שיש בבן או בתלמיד ולשבחהו בה ויחזקהו.
רואים מכאן שעל האב או המורה למצוא את הייחודיות של כל ילד וכל תלמיד במידות טובות כגון אוהב לעזור, ילד מבין ומוכשר, ולשבחו על מעלותיו, ובזה ירצה להיות טוב, ויחשוק מעצמו להיות טוב וישר, ולהרים את עצמו, ויברח מהנטיה למידה רעה, ולכן עליך לפעול בכיוון זה ובשיטה חינוכית מבורכת זו שמדרבנת את הילד לטוב ולשפר את דרכיו ומעשיו. וצריכים לפייסו ולקרב אותו כפי המצב על ידי עידוד ושיבוח ולא על ידי ענישה או גערה פוגענית כי זה רק מרחיק ולא מקרב.
והלל הזקן במסכת שבת (ל ע"ב) לימדנו שגם אם התלמיד או הבן מעצבן או מזלזל, או סר מדרכי אבות, היחס אליו הוא לעולם יחס של "בני" כמו שאמר הלל לאותו תלמיד מקניט "בני מה אתה מבקש", וכתב מרן הראי"ה קוק (עין איה על שבת שם): "האהבה שמתחברת עם הכבוד תביא לידי מעשה..." (עיי"ש), ולכן ההסתכלות במידה הטובה והישרה תחפה על שאר המידות הלא טובות, ותוביל להעריך את עצמיותו ולהנעימו כבן אהוב, וזוהי מידתם ותכונתם של חכמי ארץ ישראל שנקראים "נועם" שמנעימים זה לזה בהלכה (סנהדרין כד ע"א), ולא מחטטים ומחפשים מומים באחר ושוללים קיומו, אלא מסתכלים על הטוב, היופי והחן שבו, ומקרבים אותו וקוראים לו "בני מה אתה מבקש" כמו שענה הלל לאותו תלמיד מקניט (שבת ל ע"ב), ולעולם ההורים חייבים להסתכל בצדדים החיוביים שיש בילד ולעודדו להמשיך בהם, לספר סיפורים טובים ומאלפים אודות מעשים טובים, ולנסות בחכמה ובתבונה לשלול הנטיות הרעות שעלולות לפגוע בהתפתחות האישית ולגרום לו בעיות לעתיד, והכל יעשה בניחותא, בשלווה ובתבונה, והכלל הגדול בהנהגת הבית ובחינוך הוא "צריך לממרינהו בניחותא כי היכי דלקבלינהו מיניה" (שבת לד ע"א, ורש"י) אם אדם רוצה שבני ביתו ישמעו לו או ימלאו את רצונו , לא יבקש או יאמר בכעס ברוגז ובלחץ אלא בניחותא ובסבלנות, ואז יתכן שישמעו אותו ויקבלו את דבריו, כלומר אין להשתמש בכוח כדי לחנך אלא בשקט ובסבלנות בלבד, ואסור לגלות בהילות ורגזנות במלאכת ה' – במלאכת החינוך (עלי שור עמ' רסא).


תשובה: אמא יקרה אשרייך שאת דואגת לחינוך טוב של יוצאי חלצייך על ידי לקיחתם לשהות במחיצתם של גדולי ישראל וצדיקים, אשר מפיהם אנו חיים כי דרכם של יראי ה' המחפשים שלמות והתעלות בעבודת הבורא, להתברך ולשהות במחיצתם של צדיקים ולומדי תורה, וחז"ל הפליגו בחשיבות ענין זה, ונצטט אימרותיהם:
  • התוספות (בבא בתרא כא ע"א, ד"ה כי מציון) כתבו שהשהייה במחיצתם של מאורי ישראל מביאה להתחזקות בלימוד התורה ועבודת ה', ומטעם זה היו מושיבים את התינוקות בירושלים במקום לימודם, לפי שהיו רואים קדושה גדולה, וכהנים עוסקים בעבודה, וזה היה מכוון לבם ליראת שמים וללמוד תורה.
  • הזוהר הקדוש (פ' משפטים): אמר ר' אבא, כד נהירא לי שמעתתיה, חמיניה דיוקניה דאיתער קמאי", כלומר כאשר השמועות של רשב"י היו מבוררות לי מפני שראיתי דמות דיוקנו עומדת לפני.
  • רבנו הרמב"ם בפירושו לאבות (פ"א, טז) הוראה לנו שצריך לשבח החשובים ולהורות מעלותיהם כדי שיטיבו מנהגיהם בעיני בני אדם וילכו בדרכיהם.
  • מרן החיד"א (מדבר קדמות ערך ציור) כתב שסגולה מיוחדת לצייר בדמיונו צורה קדושה שתשלים את שכלו.
  • ובעל יערות דבש (ח"א דרוש יב): שבראיית פני צדיק יש בכוחה להשפיע שפע טוב וברכה, כי עליו חל ושורה אור השכינה.
מדברי קדשם למדנו "אשריהם הצדיקים ואשרי דבקיהם" (תנחומא וירא ט), כי בכוחם של תלמידי חכמים וצדיקים על ידי עמל תורתם, קדושתם ומידותיהם הנאצלות, להזריח אור של יראת שמים והתבוננות עמוקה בחשיבות החינוך התורני, קיום המצוות, וסיגול מידות ישרות.
ולכן רצוי וטוב ללכת בדרכי אבותינו שהיו מוליכים בניהם לחכמים להתברך מהם, ויהי רצון שכל יוצאי חלצייך יהיו יראי אלוקים, תלמידי חכמים גדולים ומוכתרים במידות תרומיות, ומודרכים על התורה וחכמיה, על דרך התמימות והיושר. ובטוחני שקולות התורה והברכות של הגדולים יהדהדו באזני הבנים והבנות שיהיו כולם דור ישרים מבורך, זרע מעלייא העוסק בתורה ובמצוות, ותתבשמו מהם לאורך ימים אכי"ר.
וכתב בעל ראשית חכמה:
"וילמד אדם לבנו כשהוא קטן לנשק יד אביו ואימו ורבו, וגדולים וצדיקים, וכל מי שהקטן מנשק ידו צריך לשים את ידיו על ראשו לברכו, כי כאשר ישים אדם את ידו על הקטן מתברך".


תשובה: התורה מדריכה אותנו במצוותיה ובהדרכותיה לכבד כל אדם באשר הוא אדם, כי הוא נברא בצלם אלוקי (בראשית, וקהלת ז, כט), ולכן החינוך התורני הוא המסוגל להחדיר לבן ולתלמיד ערכי מוסר מקודשים, דרך ארץ ונימוסים שהם חלק מעצם חיי התורה. ובכדי שהאדם ישלים את ייעודו ואת חייו בצוותא עם זולתו על הארץ, חייב להתחנך על אדני התורה ומצוותיה כדי להדריך את היהודי בנתיבי היושר הצדק והזוך, ויהיה משאו ומתנו בנחת עם הבריות (יומא פו ע"א).
והחינוך לזה יעשה על ידי ההורים בשינון הנהגה זו בבית פנימה באזני הילדים, הן בדוגמא אישית של ההורים שלא יזלזלו בשום אדם – יהיה מי שיהיה, בזמן שאינו מהווה סכנה ממשית לילדים, וילמדו אותו כל ענייני דרך ארץ הן בהתנהלות כלפי הזולת, בדיבור ובמעשה, והן בכל ענייני אכילה ומלבוש, וילמד אותו מסכת דרך ארץ, ופרק דרך ארץ בספר ראשית חכמה.
על ההורים והמורים להרתיע ולהזהיר שלא לבזות ולבייש אנשים אומללים, עניים, מוכי גורל, כי בדרך כלל אנשים כאלה נתונים למשיסה במיוחד מצד הקטנים, וחז"ל לימדונו "אל תהי בז לכל אדם כי אין לך אדם שאין לו שעה" (אבות פ"ד, מ"ג), ושלמה אמר: "בז לרעהו חסר לב" (משלי יא, ב).
יש להרגיל את הילדים לקבל בסבר פנים יפות כל אורח שנכנס לבית, ולהימנע מכל פגיעה באורחים, וכן לייצר אווירת הערכה וכבוד בין האחים, לנהוג בכבוד זה כלפי זה, ולא ידברו בשפה זולה או פוגעת, וכן על ההורים לחנך ילדיהם להכרת הטוב כלפי כל מי שמטיב עמהם – כי הכרת הטוב היא המפתח למידות אנושיות טובות, והן הבסיס לאמונה, שהרי אמרו רז"ל: "כל הכופר בטובתו של חברו סופו שיכפור בטובתו של הקב"ה" (לקח טוב פ' וארא), ואפילו שלמה המלך קילל כפוי טובה – "משיב רעה תחת טובה לא תמוש רעה מביתו" (משלי יג, יז). וכתבו חכמי המוסר שמידת הכרת הטוב עדיפא מכל קידוש ה' (אור הצפון) וכפוי טובה הוא אדם בזוי ומשלם גמול רע למיטיב (ספורנו לדברים לב,ו) ושני עמים- עמון ומואב נדחו מלהתגייר מפני כפיית טובה (דברים כג, ה ורמב"ן שם)
ונשאלת השאלה כיצד נקנה לילדנו את הערך של הכרת טובה? נסביר לילד שאדם שאינו יודע להכיר טובה הוא אדם בלתי מאושר, והחברה לא תסבול אותו, ובעתיד יקשה עליו לבנות בית, לרקום יחסים טובים עם סביבתו, וזה יגרום לו ולהוריו עגמת נפש ומועקה נפשית גדולה, ולכן נגנה פעמים רבות את "כפיות טובה", ונתאר בפניו בצבעים קודרים גודל האטימות והרשעות של הגומל רעה לחברו.
כפיית טובה היא הגרועה מהכל, ואמרו רז"ל:
"אין לך קשה לפני הקב"ה מכפיית טובה... ולא נטרד אדם מגן עדן אלא על כפיית טובה, ואף אבותינו במדבר לא כעס עליהם הקב"ה אלא על כפיית טובה" (מדרש משנת רבי אליעזר דף לב).
וכתב בעל ספר חסידים (סי' תרסה): "כי אין מידה רעה כמו כפיית טובה", והגר"א כתב בחריפות (משלי ל, י): "כפוי טובה לפי שכלנו הוא איש עוול אשר כמהו אין בנמצא".
יש ללמד את הילד כיצד להודות על כל טובה שגומלים איתו, ולומר "תודה רבה", "אין לי מילים להודות לך", או "יישר כוחך", וככל שהילד רואה שאביו מכיר בטובת אימו ומודה לה על כל ארוחה או על כל מעשה טוב בבית, הרי הילד שומע ורואה ולומד להכיר טובה.
בחינוך לערכי מוסר, לדרך ארץ, אין להפעיל כפייה והפחדה לילד כי זה לא יוביל להנחלתם ולביסוסם בתודעה של הילד, אלא לצטט להם מאמרי חז"ל המציינים מעלת הנימוסים ודרך ארץ בחיי האדם ובהצלחתו בחברה, ובפרט שלא להלבין פני חברו ברבים (בראשית לח, כה. וברכות מג ע"א), ור' שמואל הנגיד הטיף: "כבד את חברך והתאהב לכל נברא" (אוצר השירה והמליצה 21), שלא להקניטו ולא יאנה אותו "לא תונו איש את עמיתו" (ויקרא כה, יז-יח. תנחומא וירא א, לב), וכל שכן שלא לצער האומלל ולא לבזותו (עיין רש"י לסנהדרין סו ע"א), ויהיו דבריו נעימים עם כל אדם, והקב"ה חס על כבוד הבריות, אף אנו צריכים לחוש (סידור רש"י סי' כג). ולכן יש להרגיל את הילד מקטנותו לאהוב את הבריות, לאהוב כל יהודי ויהודי, אחיו וחבריו, לכבד יצורי תבל כי הם ברואיו יתברך. (עיין תומר דבורה פרק ב')
והאדם צריך להתעסק בדרך ארץ, שאם אין דרך ארץ אין תורה (אבות פ"ג מי"ז, ורש"י לשבת לא ע"א), כלומר מי שאינו בעל מידות טובות ואינו נוהג יפה עם הבריות, אין ערך לתורתו כי התורה נמאסת ומתחללת על ידו.
וללמד את הבן אם הוא מתארח אצל חברו שיברך ברכת האורח המופיעה בחז"ל בברכות (נח ע"א), וכן יכבד מורים ומחנכים, ולהתייחס אליהם בהערצה ובחיבה כי הם בונים ומעצבים את אישיותו, כמו הוריו שחייב בכבודם ובמוראם (עיין ספר החינוך, מצוה לג), וחייב להקביל את פני רבו ברגל (ר"ה טז ע"ב, ורש"י לחגיגה ג ע"א).
ולענ"ד, על ההורים והמורים ללמד את הבנים והתלמידים מסכת אבות שכולה מוסר ודרך ארץ, נימוסים ויחסים הגונים בין איש לרעהו, וזה יחדיר בנשמת החניך הזדהות עם המסכת, וכאמרם "האי מאן דבעי למהווי חסידא לקיים מילי דאבות" (בבא קמא ל ע"א).


תשובה: הורה יקר, שלום וברכה רבה למעלתו!
כידוע לכבודו שמיסודות החינוך שהמחנך ישמש דוגמא אישית ומופת חותך למתחנך, כי טבע הבנים והתלמידים לחקות את האבות והמורים, ולכן חייבים ההורים והמורים להישמר מהתנהגות בלתי נאותה, בלתי הולמת, ולכן מבחינה פדגוגית-חינוכית ראוי הרב או המחנך להיות "דמות מופת", אישיות מעוטרת במידות תרומיות כדי שיוכל לחנך אחרים, ולהיות להם "מודל לחיקוי".
והנה במסכת חגיגה (טו ע"ב) שאלו כיצד רבי מאיר למד תורה מפי "אחר" (אלישע בן אבויה) מאחר שסר מדרך התורה והמצוות, ואמרו רז"ל על הפסוק במלאכי (ב, ז) "כי שפתי כהן ישמרו דעת ותורה יבקשו מפיהו כי מלאך ה' צבאות הוא" – אם דומה הרב למלאך ה' צבאות יבקשו תורה מפיהו, ואם לאו אל יבקשו תורה מפיהו. ובודאי אלישע שחזר בשאלה אינו בתקן של מלאך ה', ואם כן איך ר' מאיר למד ממנו תורה?
והגמרא בתירוץ שני אומרת: "הא בגדול, הא בקטן", כלומר הדרישה להקפיד על רב שיהיה דומה למלאך מתייחסת לתלמיד קטן כי הוא עשוי לחקות את רבו או מורו וללמוד מדרכיו ומידותיו, ויש כאן סכנה חינוכית. אבל בתלמיד גדול – מבוגר שיוכל לעשות הבחנות בין החכמה למידות הרב או המורה, מותר ללמוד ממנו ידע וחכמה, כי חבל להפסיד את חכמתו, וזה מה שענה ר' מאיר "תוכו אכל קליפתו זרק" כלומר ר' מאיר ידע לזרוק את הדברים הלא טובים – את הקליפות, ולאכול-לקבל את התוך הטוב והנכון. (שם בחגיגה).
ולכך לגבי מורה או מחנך שאינו ראוי ללמד, תלוי אם הסרחון שבו הוא חיצוני אבל פנימיותו עדיין לא נפגמה כלל, הרי בקלות אפשר להסיר את הלכלוך וליהנות מה"תוך", אבל כשהסירחון הוא פנימי דהיינו השחיתות חדרה לפנימיותו – אי אפשר ליהנות ממנו.
נמצאנו למדים שעדיף לבחור רב או מורה חכם ומעוטר במידות תרומיות, כיון שהילד מטבעו מחקה את הוריו ומוריו, ולכן רצוי וטוב לבחור במלמד טוב מבחוץ ומבפנים, כי קשה להבחין בין תוך לחוץ, בין קטם לגדול כפי שהגמרא (חגיגה הנ"ל) אומרת, אלא מלכתחילה כל הורה לטובת בנו יבחר ברב ובמורה ובמחנך מושלם בידיעות ובמידות נעלות שיאציל מרוחו מחכמתו וממידותיו התרומיות על הבן או התלמיד, ועל זה אמרו רז"ל "שותא דינוקא בשוקא או דאבוה או דאימיה" (סוכה נו ע"א, ורמב"ם הל' ת"ת פ"ד ה"ה).


תשובה: כידוע היום במדינתנו, קיימים שני זרמים בחינוך: א – החינוך הדתי, ב – החינוך הלא דתי.
וגם בחינוך הדתי ישנם הורים דתיים המעריכים את לימוד התורה אבל מתלבטים לאן לשלוח את בניהם – לישיבה או לבית ספר שיש בו לימוד חול ולימודי מקצוע, כדי לעצב דמות התלמיד על פי שילוב התורה לערכים של יראת שמים, אמונה ושמירת מצוות בלתי מתפשרת, וגם על ידי רכישת מקצוע, אומנות, מדעים, כדי שתהיה לו משרה מכובדת לקיומו החומרי.
ונברר מה דעת חכמים בסוגיא מורכבת זו:
  • לימוד מקצוע
  • המשנה בקידושין (פב ע"א) אומרת: "ר' מאיר אומר לעולם ילמד אדם את בנו אומנות נקיה וקלה", כלומר מלאכה שאינה דורשת מאמצים פיזיים כבירים, וכן מובא בקידושין (כט ע"א):
  • "האב חייב בבנו... ללמדו תורה... וללמדו אומנות, ר' יהודה אומרת כל שאינו מלמד את בנו אומנות כאילו מלמדו ליסטות".
  • ופירש רש"י – כיון שאין לו אומנות ויחסר לחמו, ילך בפרשת דרכים וילסטם את הבריות. כלומר כמו שהאבא חייב ללמד בנו תורה ומצוות, כך חייב להקנות לו מקצוע על מנת להתפרנס בכבוד ולא יפשע או יפשוט יד לקבץ נדבות, ולכן לימוד מקצוע היא מצוה (עיין שבת קג ע"א, ורש"י שם).
  • לימוד תורה
  • ההורים מצווים במצות עשה דאורייתא ללמד את בניהם תורה ומצוות כדי לנטוע ביוצאי חלציהם ערכים של יראת שמים, אמונה ושמירת מצוות, ומשאלת ההורים לזכות לגדל את הילד לתורה לחופה ולמעשים טובים, לראות את הבן לגדל להיות תלמיד חכם, למצוא לו זיווג מתאים לחיים, ולקיים מעשה חסד (עיין שבת קלז ע"ב). ועל כולן – להיות מעוטר במידות טובות, וכפי שכתב רבנו הגר"א (אבן שלמה פ"א): "כל עבודת ה' תלוי בתיקון המידות וכל החטאים מושרשים במידות רעות".
ברם, אחרי דעת ר' מאיר ור' יהודה הנ"ל, מובאת דעת ר' נהוראי (שם) האומר: מניח אני את כל אומנות שבעולם ואיני מלמד את בני אלא תורה... כי התורה משמרתו מכל רע בנערותו ונותנת לו אחרית ותקוה בזקנותו, ופירש רש"י שאם אדם בא לידי חולי ואינו יכול לעסוק בתורה הוא אוכל ממתן שכרה.
והנה על בסיס דעת ר' נהוראי קמה התנגדות נמרצת ללימוד מקצוע ומדעים, להכשרה אומנותית, ואולם כתב המהרש"א שם שר' נהוראי אינו חולק על רבי מאיר, אלא בא לומר "עשה תורתך קבע ומלאכתך עראי", כלומר לתת מעמד מועדף ללימוד קודש, ואחריהם לימוד מקצוע, הכשרה מקצועית אקדמית כדי להתפרנס ממקצועו, וכדעת המהרש"א סובר הפני יהושע (שם).
והנה בסוגיא זו נחלקו רשב"י ור' ישמעאל בברכות (לה ע"ב):
  • דעת רשב"י: האידיאל הרצוי הוא שעם ישראל יקדיש את כל זמנו ועיתותיו ללימוד תורה "והגית בו יומם ולילה", ומלאכתו החומרית תיעשה על ידי הגויים שנבראו לשם כך.
  • דעת ר' ישמעאל: האדם צריך לשלב תורה עם מלאכה "הנהג בהם מנהג דרך ארץ", ואביי ורבא (שם) פסקו כרבי ישמעאל – "הרבה עשו כרבי ישמעאל ועלתה בידם, כרשב"י ולא עלתה בידם", והלכה כרבי ישמעאל, וכמו שפסקו הטור והשו"ע (או"ח סי' קנה): אחר שיצא מבית הכנסת ילך לבית המדרש, אח"כ ילך לעסקיו דכל תורה שאין עימה מלאכה סופה בטלה, וגוררת עוון (אבות פ"ב מ"ב), ועוד "אם אין קמח אין תורה" (אבות פ"ג מכ"א), "יפה תורה עם דרך ארץ" (אבות פ"ב מ"ב), ועוד:
  • "איזוהי דרך ישרה שיבור לו האדם? כל שהיא תפארת לעושיה ותפארת לו מן האדם".
  • ופירש הספורנו שהאדם צריך לבחור לו מקצוע הולם:
  • "שימצא עצמו מוכן להיות יותר שלם בו, באופן שישיג בו תהילה ותפארת מן האדם כי בו יצליח יותר".
יוצא לפי ר' ישמעאל עם ישראל בכללותו חייב לעמול עבור פרנסתו, להשיג עצמאותו הכלכלית והחברתית, ולכן להכשיר את החניך למלחמת קיום, ללמוד מלאכה כדי לזכות למעמד טוב כי אחרת מי שאינו עושה מלאכה חוטא ומחטיא את הבריות וחושדין אותו (מנורת המאור), ולכן רבא אמר לתלמידיו "במטותא מינייכו לא תירתון תרתי גהינום" (יומא עב ע"ב), בעולם הזה ובעולם הבא, וכך אמרו "אם אין דרך ארץ אין תורה" (אבות פ"ג מי"ז) ודרך ארץ היינו מלאכה, עבודה, פרנסה, ודרכי המוסר והנימוס, ודרך ארץ קדמה לתורה (ויק"ר פט, ג, וילקו"ש בראשית סוס"י לד), ואמרו בירושלמי (פאה פ"א ה"א): ובחרת בחיים זו אומנות, דהיינו ללמוד אומנות כדי להתפרנס, וכן כתב הרמב"ם (הל' דעות פ"ה הי"א): "דרך בעלי דעה שיקבע לו אדם מלאכה המפרנסת אותו ואח"כ ישא אשה", ואסור לסמוך על הנס ויאמר מן השמים יזמינו לו פרנסה (איגרות משה או"ח ח"ב סי' קיא).
ורבנו הרמב"ם הקפיד מאוד על מאוד על ענין זה של לימוד אומנות לשם פרנסה בכמה מקומות בהלכותיו:
  • בהלכות תלמוד תורה (פ"ג ה"י): כל המשים לבו לעסוק בתורה ולא יעשה מלאכה ויתפרנס מן הצדקה הרי זה חילול ה' וביזה את את התורה (ועיין ע"ז יט ע"ב, נודע ביהודה – אהבת ציון דרוש יב, היעב"ץ בלחם שמים אבות פ"ג מי"ז).
  • בהלכות יסודי התורה: מי שקורא ושונה... ואין משאו ומתנו באמונה... הרי זה בכלל חילול ה'.
  • בהלכות דעות (פ"ה הי"א): דרך בעלי דעה שיקבע לו אדם מלאכה המפרנסת אותו תחילה... ואח"כ ישא אשה.
  • באבות (פ"ד מ"ה): כח מי שיהנה בעולם הזה בכבוד תורה נוטל חייו מן העולם.
  • בהלכות תלמוד תורה (פ"ג הי"א): מעלה גדולה היא למי שמתפרנס ממעשה ידיו, ומידת החסידים הראשונים היא, ובזה זוכה לכל כבוד וטובה שבעולם...
וכן פסק השו"ע (יו"ד סי' רמו ס"ק כא): ומעלה גדולה למי שמתפרנס ממעשה ידיו, וכן אמרו רז"ל בברכות (ח ע"א): גדול הנהנה מיגיע כפיו יותר מירא שמים (ועיין במהר"ל דרך החיים שם, והנצי"ב שם במרומי שדה), ולכן שיקפיד האדם לבחור לו מלאכה שהיא אהובה עליו ומשמחתו בעשייתה ועל ידה יבוא לידי שלמות (שם במהר"ל), ולכן גדולי ישראל החשיבו את אהבת העבודה והמלאכה שממנה מתפרנסים. וכתב השל"ה (שער האותיות, דרך ארץ מו):
ע"כ צריך אדם לראות ולהמציא לעצמו איזה עסק שממנו יגיע פרנסתו ופרנסת ביתו ולא יסמוך לידי מתנת בשר ודם ולא לידי הלוואתם...
והנה שיטה זו של מיזוג של לימודי חול עם לימודי תורה נקראת "תורה עם דרך ארץ", והוקמה בגרמניה שלפני המלחמה כמאה וחמישים שנה, והרב הירש ובני זמנו עמדו בפני בעיה חינוכית קשה, כי היהודים סונוורו על ידי ההשכלה והאמנציפציה, והחלה התבוללות, והרב הירש וחביריו ראו שאין התורה מתנגדת לחינוך חול, לאומנויות ולמדעים, ולכן הפיץ שיטת תורה עם דרך ארץ, שיכול לשמור היהודי באמונתו תוך שילוב לימוד תורה עם לימוד מקצוע ומדעים, וגדולי ישראל שלאחריו בהסתמכם על חכמי ישראל ובראשם הרמב"ם הנ"ל שחשוב ללמד תלמיד מקצוע או חכמה מדעית אקדמית כדי שיתפרנס בכבוד ובתנאי שילמד תורה כדי שיהיה יהודי מאמין ומלומד בדברי תורה עם השכלה, כי השילוב הזה יחנך הילד היהודי שמטרת המקצוע או המדעים הם רק אמצעי לחיות חיי תורה ומוסר אלוקי, וכן כתב מרן הראי"ה קוק (איגרות הראי"ה ח"א סי' רעד):
"ואין לך דרך אחר כי אם לחזק את ידי החינוך הנותן חלק לידיעות העולם והחיים... ונלמד את בנינו את הלימודים הנותנים פרנסה וכבוד לאדם מצורף אל התורה, יתחזק ויוסף אומץ יסודה של תורה". (ועיין במרן הבן איש חי בספרו אמרי בינה דרוש ב לחינוך, ספר חורב פרק פד, נפש החיים שער א פ"ח).
ברם, אם הבן חפץ רק בלימוד תורה, ונפשו דבקה בלימוד תורה יעסוק בתורה, וכמו שכתב הרמב"ם (סוף הל' שמיטה ויובל), ובכל זאת אסור לאדם צדיק להשליך עצמו על הציבור, בכל זאת יצטרך לעסוק במשהו כדי להרויח די מחייתו (עיי"ש ברדב"ז), ולכן ילמד אומנות קלה, ויעסוק בה בזמן מועט ורוב זמנו יעסוק בתורה הקדושה, ומן השמים יספקו דבר המספיק לו, כמ"ש הרמב"ם (שם), ובתנאי שלא יצטרך לבריות, למתנת בשר ודם, כי הנזקק להם פניו נעשות ככרום.
בסיכום: טעמים רבים נכתבו על ערך המלאכה והעבודה (עיין בספר "העבודה במקורות לר' מנחם אסף), וחז"ל הביאו לכך הוכחה מהקב"ה עצמו:
"חייב אדם להיות אוהב את המלאכה ועוסק במלאכה, והלא דברים ק"ו ומה אם הקב"ה שהעולם שלו כתיב שעשה מלאכה "מלאכתו אשר עשה" בני אדם על אחת כמה וכמה" (אבות דרבי נתן כא).
ואמרו חז"ל (אבות פ"ב מ"ב) "יפה תלמוד תורה עם דרך ארץ ויגיעת שניהם משכחת עוון. וכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה וגוררת עוון" ועוד אמרו (קידושין כט,א) כשם שחייב ללמדו תורה כך חייב ללמדו אומנות וכן נקטו כל חכמי ספרד שלמדו תורה ועסקו במקצוע למחייתם.
וכתב המהר"ל: "כי המלאכה שלמות האדם" (דרך חיים על אבות פ"א, י), וכתב בעל מנורת המאור (ח"ג פ' ת"ת עמ' ש): וחסידים הראשונים היו משתדלים לעשות מלאכה כדי שיתפרנסו ממנה..., וחז"ל ציוונו "אהוב את המלאכה ושנא את הרבנות" (אבות פ"א מ"י), כלומר על האדם להתעסק במלאכה אפילו יש לו במה להתפרנס (אבות דר"נ פי"א הי"ג, והרשב"ץ במגן אבות שם), כי הבטלה מביאה לידי שיעמום (כתובות נט ע"ב), והקשה הר' יעב"ץ (לחם מן השמים, שם): התינח במי שאינו עוסק בתורה, אבל בלומד תורה מאי? ותירץ שיאהבנה מפני מעלתה לבריאות גופו, וחביבה המלאכה שכל הנביאים נתעסקו בה (אבדר"נ פ' כ"א), ואמרו רז"ל: "פשוט נבלתא בשוקא ולא תימר גברא רבה אנא" (פסחים קיג ע"א) כלומר עדיף שתעשה לפרנסתך אפילו מלאכות שהן פחותות כגון לפשוט נבלות בשוק ולא תאמר אדם גדול וחשוב אני כדי שיפרנסוהו, כי שונא מתנות יחיה (משלי טו, כז), ויגיע כפיך כי תאכל אשריך וטוב לך (אבות פ"א מ"ט, ורש"י שם). ואמרו "גדול הנהנה מיגיע כפיו יותר מירא שמים" (ברכות ח,א) "וגדולה מלאכה שמכבדת את בעליה" (נדרים מט,ב) ואמרו "המפנה ליבו לבטלה מתחייב בנפשו (אבות פ"ג) ופירש המאירי "מי שלא יתעסק בשום דבר בעולם יבוא מזה לתרדמת הלב והשתוממות המחשבה"


תשובה: התורה אומרת "ולמדתם אותם את בניכם לדבר בם בשבתך בביתך..." (דברים יא, יט). ותמוה הדבר איך פתח בלשון רבים וסיים בלשון יחיד?
אלא למדים מכאן שחינוך הבנים תחילת ויסוד בחינוך האבא, ההורים – כי אימתי יצליח האבא או המורה בחינוך בניו ותלמידיו "ולמדתם אותם בניכם" אם האבא או המחנך מהווים דוגמא אישית, כשהאבא בעצמו לומד ומקיים מצוות, אז הבנים רואים אותו ולומדים ממנו, וכן הבת רואה את התנהגות האמא ולומדת מאורותיה וכאמרם "כאמא-בתה" (כתובות סג,א, בר"ר פ,א, ויחזקאל טז,מד)


תשובה: מצות חינוך מתחלקת לכמה שלבים:
  • עד גיל מצוות, האב חייב לחנכו ולהרגילו במצוות, שהרי כשנעשה בר מצוה מברך "ברוך שפטרני מעונשו של זה" (מג"א סי' רכה סק"ה), כי מגיל שלוש עשרה הוא אחראי כיון שהוא בר דעת ואין אביו נענש עליו.
  • במצות שלא יכול לעשות לעצמו כגון לקנות לו טלית ותפילין שאין באפשרותו לקנות כשהגיע לגיל שלוש עשרה, חייב אביו לעשות לו כדי לחנכו במצות תפילין וטלית, שהרי הגמרא (סוכה מב ע"א) אומרת – קטן היודע לשמור תפילין אביו לוקח [=קונה] לו תפילין.



תשובה: לענ"ד ברור שצריך לפייס ולבקש מחילה מהבן או מהתלמיד, כי גם הם אסורים בפגיעה ובהתרעמות חנם, כי גם הבנים הם בני אדם ונפגעים, ולכן צריך לבקש מהם מחילה וסליחה על פגיעתם. חז"ל (מו"ק יז,א) על הפסוק (ויקרא יט יד) "ולפני עיוור לא תיתן מכשול" אומרים: בכמה לבנו הגדול הכתוב מדבר ומבאר רש"י: "דכיון דגדול הוא שמא יבעט באביו והוה ליה איהו מכשילו"
ובמפרשים כתבו שלא רק פגיעה פיזית אלא גם פגיעה מילולית היא בגדר הכאה ולכן הבן הזה לפי טבעו גדול דעה הוא בגדר עיור שהוכשל על ידי אביו שמא יבעט באביו או שמא תרים כנגדו בדיבור או במעשיו והאב הוא שגרם (עיין ברכי יוסף ליו"ד סימן רמ ס"ק כ)
נמצאנו למדים שמצות מורא או"א היא מצוה המוטלת על הירא ועל המתיירא לבל יגרמו שלא ייראו, שלא יסבובו לבן להיכשל (אור החיים ויקרא יט,ג ד"ה ואת) ולכן על ההורים והמחנכים הרוצים להיות דוגמא ומופת חינוכית לבנים ולתלמידים לכבד את חלק האב ואת האם שבה ומכבד דבריהם שנוהגים בעצמם כאשר ירצו שינהגו בניהם.
והורים ומורם שמזלזלים בכבודם העצמי מחללים מצות כיבוד או"א ואת תפקידם החינוכי ולכן סוד הצלחת ייעדם החינוכי לשמור על התנהגות עצמית מופתית נאה ומשובחת.


תשובה: בודאי מצוה על הסבא ללמוד תורה עם בניו ובני בניו, וזה פסוק מפורש בתורה "והודעתם לבניך ולבני בניך..." (דברים ד, ט), ואמרו (ברכות כא ע"ב) "כל המלמד את בן בנו תורה כאילו קיבלה מהר חורב...", וכן אמרו עוד (קדושין ל ע"א): כל המלמד בן בנו תורה מעלה עליו הכתוב כאילו למדו לו ולבן בנו עד סוף כל הדורות".
וכן נפסק להלכה (שו"ע יו"ד סי' רסה, ג):
"כשם שמצוה ללמד את בנו כך מצוה ללמד את בן בנו שנאמר והודעתם לבניך ולבני בניך... אלא שמצוה להקדים בנו לבן בנו".
ולכאורה תאמר לי שזה אמור במצות תלמוד תורה כדי שתהיה המשכיות לתורה, אבל לענין דין חינוך בשאר המצוות מנלן?
ויש לומר שהתורה הודיעה זאת במצות תלמוד תורה שהיא עיקר נשמת החינוך היהודי, והוא הדין לחינוך למצוות, ובודאי גם הסבא שמח מאוד שכל יוצאי חלציו ממשיכים מורשת האבות וכפי שאנו מתפללים כל יום שלא יהיה פסול בזרענו ובצאצאינו. כי מה טוב ומה נעים גורלו של יהודי שבניו יהיו חכמים, צדיקים כי ישמח האיש ביוצאי חלציו בעוה"ז ובעוה"ב, ולכן ישתדל ויתפלל שכל יוצאי חלציו יהיו יראי ה' שלמים במידות ובדעות.


תשובה: ההלכה קובעת בשו"ע (או"ח סי' מז בסופו) שנשים מברכות ברכת התורה, וכתב בביאור הלכה (משנ"ב שם) שהטעם הוא משום שצריכות ללמוד את דיניהן, כי אם לא תלמד את הדינים השייכים לה תכשל.
וכל זה אמור רק למצוות ששייכות בהן אבל ללמדן תורה הרי כבר נאמר (סוטה כא ע"ב): כל המלמד את בתו תורה כאילו למדה תיפלות, ולכן תלמוד תורה לא חייב ללמדה. ונשאלת השאלה ממה שאמרו (נדה ל ע"ב): המלאך הלומד תורה עם העובר במעי אימו, האם לומד גם עובר נקבה את ההלכות שחייבת בהן או לא?
ולענ"ד אם נפרש כפשוטו מלמדו תורה באופן כללי ולא מלמדו קיום המצוות, הרי אשה פטורה מתלמוד תורה ואם כן הוא לא מלמדה, אבל אם נאמר מלמדו פרטי קיום המצוות הרי מסתמא גם לעובר נקבה מלמד הדינים השייכים לה – כלומר אופן קיומם, כדי שתוכל בעולם הזה לקיימן בקלות. ולכן על ההורים לפקוח עיניהם על בנותיהן, להרחיקן ממידות רעות, ללמדן המצוות החייבות בהן, לייעצן בעצות טובות איך תתנהגנה עם בעליהן באופן שתמצאנה חן ושכל טוב בעיני אלוקים ובעיני בעליהן.


תשובה: הרמב"ם (הל' תשובה פ"י ה"ה) כתב: כשמלמדים את הקטנים אין מלמדים אותם אלא לעבוד מיראה וכדי לקבל שכר, ואין הכוונה לשכר כאן הוא פרס כספי או מתנה... אלא שכר בעולם הבא.
ורבים מגדולי ישראל לא החזיקו ללמד בשביל כסף ובשביל פרסים, כי אז מרגילים אותם ללמוד שלא לשמה, וכשיגדלו לא תהיה להם אהבת לימוד תורה לשמה אלא לשם השגת פרסי עידוד, והכל ייעשה לשם שמים ובפרט אם רואים שהתלמיד עצל או חלוש בלימוד מצוה לעודדו ולמושכו ולשבחו, וכדאי לעשות כל מיני תחבולות למושכו ללימוד תורה להראות לו המתיקות והנועם שבתורה ובמידותיה והדבר יהיה לו למשיב נפש ואין כופין על הילד לאכול דבר רק נותנים לו כפית קטנה לטעום והשאר יבוא מאליו.


תשובה: יש מצדדין לשבח ולקלס תלמיד למדן וכשרוני כדי לחזק אותו, ועוד כדי שהאחרים יקנאו בו וירצו להיות כמוהו מדין "קנאת סופרים תרבה חכמה" (בב"ב כא ע"א).
ברם שאלה זו צריכה שיקול דעת רב מתי ואיך כדי שלא לייצר קנאה בין התלמידים, כי קנאה מולידה שנאה, וכפי שמצינו באחי יוסף, ולכן שאלה זו צריכה שיקול רב גדול, ולענ"ד אין לעשות זאת בכיתה לעיני חבריו, אבל אם קיבל תעודה מצטיינת יש לעודדו ולברכו בצינעה, ביחידות לקלסו כי הצלחת התלמיד היא הצלחת המחנך כי התלמידים נקראים בנים המהנים את הרב בעוה"ז ובעוה"ב. (רמב"ם פרק ה' מהל' ת"ת)


תשובה: כתב המסילת ישרים (פי"א):
"כללו של דבר הכבוד הוא הדוחק את לב האדם יותר מכל התשוקות והחמדות שבעולם".
ועוד אמרו רז"ל: יהי כבוד חברך חביב עליך כשלך" (אבות פ"ב מ"י), ופגיעה בכבוד האדם היא פגיעה בעומק נפשו ובמיוחד פגיעה בכבוד הילד או הילדה מדכאת רוחו, פוצעת גאוותו, ועלולה ליצור שנאה תהומית למדכאו, ולכן ילד המתבגר מצפה מהוריו וממוריו להתנהג אליו ביחס של כבוד והערכה, ויתרחקו מכל פגיעה ברגשותיו, ואצל הילד חשובה ביותר תשומת לב של ההורים ושל קרובי משפחה, ולכן הילד אינו סובל הפגיעה בו ועלבון אישיותו כי הוא מרגיש עצמו פחות מחבריו ואינו מוחל על עלבון, וזה עלול לקטרג על הוריו ומעליביו, והורים המזלזלים בבניהם גורמים רעה לעצמם ודוחפים הילדים למריבה, לבעיטה ולשנאה, וכבר אמרו רז"ל: אסור לאדם להטיל אימה יתירה בתוך ביתו (גיטין ו ע"ב). ולא לשנות בן בין שאר הבנים (שבת י) אפילו מברא בישא לברא טבא (רמב"ם הל' נחלות פ"ו הי"א), וכתב בעל ראשית חכמה (פרק גידול בנים): "וצריך האדם לאהוב את בניו כנפשו", והכלל של התנהגות ההורים כלפי ילדיהם הוא תחילה שמאל דוחה ואח"כ וימין מקרבת (סוטה מז ע"א).


תשובה: בגמרא במסכת בבא בתרא (כא ע"א) אומרת שיהושע בן גמלא שהיה כהן גדול כשש שנים קודם החורבן עשה תקנה שיהיו מושיבים מלמדי תינוקות בכל מדינה ומדינה ובכל עיר ועיר, ומכניסים אותם כבן שש וכבן שבע, וזכרוהו חכמים לטובה, דכיון שעיר שאין בה מלמד תינוקות אסור לדור בה (סנהדרין יז ע"א), "וכל עיר שאין בה תינוקות של בית רבן מחריבין או מחרימין אותה" (שבת קיט ע"א).
ומה הסיבה של הקמת בית ספר בכל עיר ועיר? והתשובה היא כיון שהחינוך של ההורים בבית אינו מסוגל ללמד את הילד בשלמות וביעילות רבה, ולכן ר' יהושע בן גמלא ראה לנכון לייסד בתי ספר עירוניים, ממלכתיים, שישלימו את מה שחסר בבית, ולמרות שבתורה לא לא כתוב להקים בית ספר אלא הטילה על ההורים להיות המורים האידיאלים, אבל ברבות הזמן קשה לממש זאת מסיבות פסיכולוגיות ודיקטטיות, לכן יש להשלים את החסרונות החינוכיים על ידי מורים ומלמדים שלמדו מלאכת החינוך ומסוגלים להתמודד עם בעיות חינוך, ולכן התחלת החינוך מתחילה בבית ההורים והשלמתו על ידי מורים מעולים שיעוררו את הרצון הטוב הטבוע בילד מראשית יצירתו, להוציא לפועל את הסגולות הטמונות בעם ישראל.
בבית הספר מחנכים להרחבת הדעת, לפתח כושר ההבחנה, כושר ההתמודדות עם מצבי חיים קשים, וזוהי המטרה העיקרית של בית ספר טוב ומתוקן בעם ישראל שבא להחדיר מטרת החינוך בעם, ורק על יסוד מוסד זה, הבית ספר הממלכתי המנוהל על ידי חוקי התורה, ומחנכים מעולים ויראי ה' יכול לארגן אמצעי למידה, שיטות ותכני למידה המובילים לפיתוח יושרו הטבעי של התלמיד להיות טוב וישר להשי"ת ולחברה שחי בה.


תשובה: הצירוף הלשוני "מדינת ישראל" אינו מצוי בתנ"ך כולו, והצירופים הקיימים הם "ארץ ישראל", "אדמת ישראל", "אדמת קודש", "ארץ חפץ", "ארץ הצבי" ועוד. והראשון שיצר את המושג הזה הוא מרן הראי"ה קוק בספרו אורות (אורות ישראל פ"ו אות ז, ואורות הקודש ח"ג, קצא) אשר טבע מטבע זה "מדינה זו היא מדינתנו – מדינת ישראל שהיא יסוד כסא-ה' בעולם" וכן בכרוז על דגל ירושלים (יט' חשון תרפ"א 1921) כתב: "בואו ונרים דגלה של מדינת ישראל בא"י במלוא מובנה".
ולפי זה יש קשר בין מגילת העצמאות שחוברה על ידי המדינאים, חברי מועצת העם - שם השם "מדינה" מופיע שש פעמים - לבין התפילה לשלום המדינה שחוברה ע"י הרבנים הראשיים לישראל - שם הוא פעם אחת, ויש בזה קשר בין המימד ההיסטורי פוליטי לבין המימד הרוחני, כי הקמת מדינת ישראל בא"י מסמלת את השינוי ההיסטורי הגדול שחל בעולם שהנה עם ה' חוזר למולדתו להקים מדינה ריבונית מלאה ערכים מוסריים רוחניים, וזוהי מציאות דתית, ואילו ההשקפה האנטי ציונית לא רואה במדינה מציאות דתית אלא אירוע שולי שבא לקבץ יהודים, לדאוג לשלומם ולמצבם החמרי כלכלי ואין כאן מציאות דתית קדושתית.
ההשקפה הציונית הדתית רואה במדינה "אתחלתא דגאולה", "ראשית צמיחת גאולתנו", כפי שנוסח בתפילה לשלום המדינה ע"י הרבנות הראשית בשנת תש"ח. ואילו ההשקפה האנטי ציונית דתית לא מקבלת הגדרה זו ורואה במדינה "אתחלתא דקיבוץ גלויות".
ואנחנו המאמינים בגאולת ישראל חייבים להודות ולהלל בכל יום ובכל שעה על הקמת המדינה שזקפה קומתנו ורוממה את מעלתנו בעיני הגויים שזממו עלינו לכלותנו, ובגלות היינו בבחינת "בנים אובדים" נשכחנו מלב, והנה הפכנו מ"עצמות יבשות" לגוף חי, בריא ושלם, וזה דוקר עיני העמים איך עם שיצא משואה הפך להיות עם גדול ועצום, ואיך "מדינה קטנטונת" מעניינת את עמי תבל המלאים תמהון והשתאות, איך היא מתעצמת בכל תחומי החיים והופכת ל"מעצמה עולמית", והם שוכחים שמדינת ישראל היא מדינתו של הקב"ה המשגיח עליה ומלווה את כל צעדיה ומשרה ברכה והצלחה בכל מעשיה ובמדיניותה הפנימית והחיצונית, ואין כאן מדינה רגילה כשאר המדינות, אלא מדינה שריבונו של עולם משגיח עליה ומלווה את כל צעדיה הלאומיים והבינלאומיים.



תשובה: ידוע שיסוד החינוך הוא התייחסות ושימת לב מרובה למצבו האישי של כל ילד וילד, כי כל נפש יהודית יש לה תכונות וטבעים אישים, וכמו שפרצופיהם אינם שווים כך דעותיהם אינן שוות, ולכן לכל אחד ואחד נדרשת הדרכה ואילוף מיוחד, ולכן רק ההורים החיים עם הילדים בצוותא בתוך הבית הם המסוגלים לפענח את היתרונות והחסרונות שלהם, הכשרונות והתכונות, ולכן התורה הטילה לכתחילה מצות החינוך על ההורים, אבל בתוספת המסגרת הלימודית והחינוכית של המורים בבית הספר שהם רק "שלוחים של ההורים" למלא את החסר ולהשתמש באמצעים הפדגוגיים המשוכללים ביותר העומדים לרשותם.


תשובה: באמת שאלה זו עומדת בפני ההורים והמורים מה הדרך הרצויה בחינוך הילדים – האם הדרך הנכונה והרצויה להעניק חופש לילד כי נשמת האדם עורגת לחירות, לאחריות עצמית, ורצוי לכוון אותה לפי רצונותיה, וזה טוב ובריא, אך מצד שני יש סיכון גדול שמא הילד ישתמש בגישה זו לרעה וידריך עצמו לפי חשבונות לבו ותענוגי עולם הזה, ויהיה מאוחר להשיבו לדרך החינוכית הטובה.
ה"כפייה" במהותה אינה נעימה כי היא חונקת את הרצון האישי הטבוע באדם, "רוצה אדם בקב שלו יותר מתשעה קבין של חברו" (בב"מ לח ע"א), ואינו סובל כל דיכוי זר המחניק את רצון היצירה שלו, ולכן חשוב ויקר מאוד לילד לשמור על היחודיות שלו ולא להתבטל (עיין רבנו בחיי בחובת הלבבות שער חשבון נפש).
חז"ל דימו האדם לעץ השדה – "כי האדם עץ השדה" (דברים כ, יט), והסבירו חז"ל כמו שהעץ זקוק לטיפול, לזיבול, לעיקור והשקיה כדי שיצמחו ממנו פירות משובחים, כך האדם ככל שתתן לו החינוך הראוי והמתאים לנפשו כפי שאמר שלמה: "חנוך לנער על פי דרכו גם כי יזקין לא יסור ממנה" (משלי כב, ו), והלשון מדוקדקת "על פי דרכו" ולא "על פי דרכך", דהיינו שחובה על המחנך להכיר תכונות הילד וכשרונותיו כדי לנווט החינוך הרצוי לו, כי רק בצורה כזאת יש סיכוי רב שיגדל ויצמח באופן מושלם, כי יצירת סביבה חינוכית רצויה והולמת היא המקור להתפתחות טובה של הילד, ולכן אין להפעיל נגדו "כפיה מעשית" כי היא יוצרת "קונטרה" מרד ודחיית רצון ההורים או המחנכים.
ולדוגמא רוצים שהילד יתפלל ולקיים מצוות, יש לדבר על לבו ולהסביר לו בנועם, בחיבה ובניחותא על מעלת התפילה, ומתוך זה יקום ויתפלל מתוך רצון והבנה ולא מתוך כעס, עצבנות וכפייה.
ברם יש לסייג ולומר שלפעמים ישנם מצבים שבהם הכפייה חיונית ואף הכרחית, שהרי במתן תורה נכפתה עליהם התורה (שבת פח ע"א) ואחרי הכפייה אמרו "נעשה ונשמע" שמגלה שקיבלוה ברצון (עיי"ש), והסביר המהר"ל בספרו תפארת ישראל ביישבו את הסתירה בין שתי האימרות – התורה היא הטבע האמיתי של העולם בכלל ושל ישראל בפרט, והטבע הפנימי של כל יהודי הוא הדבקות בתורה ואין כאן כפיה (עיין הרמב"ם הל' גירושין פ"ב ה"כ), ולכן כל דבר שהוא טוב, יפה ויעיל לאדם, האדם רוצה אותו, וגם אם כופים אותו הוא מגלה שזה מעשה טוב, ואין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתורה (אבות פ"ו מ"ב, עירובין נד ע"א).
מכל האמור יוצא שאין פתרון חד משמעי לשאלה זו, כי ישנם צדדים לכאן ולכאן, מצד אחד חופש בלתי מוגבל איננו רצוי ויש חשש שיוביל להרס וקלקול ולהפקרות, והקב"ה איננו אוהב "הפקרות" אלא משמעת והכנעה. ומצד אחר הכפייה חונקת את הרצון האישי, וכל מגמת החינוך לרומם את הרצון הפרטי, לכוונו לאפיקים רצויים וחיוביים ולא לדכאו.
ולפיכך ייעצו לנו "לעולם תהא שמאל דוחה [=שהיא היד החלשה] וימין מקרבת" [שהיא היד החזקה] (סוטה מז,א וסנהדרין קז,א), כלומר החינוך דורש מאיתנו קירוב, עיבוד, הערכה, ולפעמים דחיה וריחוק, וחז"ל מלמדים אותנו במאמרם שגם שצריך בתקיפות אין לגלות שליטה, רדייה והגמוניה על הילד אלא להסביר לשכנע ולהראות לו קירבה, ולהראות לו שגם הכפייה אינה השתלטות אלא מניעת קלקולו, ואז הבן יאהב את אביו מפני ששחרו מוסר (עיין ראשית חכמה פרק גידול בנים), ועל זה בודאי אמרו רז"ל ש"אסור לאדם להטיל אימה יתירה בתוך ביתו" (גיטין ו ע"ב), כי הרבה קלקולים באים על ידי רוב מורא ופחד, ואין לך דבר שמקלקל את היחס הלבבי בין אבות לבנים כמו רוב פחד ומורא, וסוף הבנים לבעוט בהוריהם ולצאת לתרבות רעה, ובמיוחד הכאה ופגיעה מילולית בבנים מצד ההורים (מועד קטן יז,א ברכי יוסף יו"ד סימן רמ ס"ק כ ואור החיים ויקרא יט,ג ד"ה ושבתות)
וחז"ל לימדונו כלל גדול בהנהגת הבית ובחינוך הבנים, ששלשה דברים צריך אדם לומר בתוך ביתו בערב שבת ולומר אותם "בניחותא כי היכי דליקבלו מיניה" (שבת לד ע"א), כי דברים הנאמרים בשקט ובסבלנות ולא בבהילות וברוגזה מתקבלים (עיין עלי שור עמ' קסא).
וה' יזכנו לחנך מתוך אהבה וחיבה, סבלנות וסובלנות, וידריכנו בדרך האמת והיושר ושום תקלה לא תארע על ידינו, אכי"ר.
תורת החינוך מלמדת אותנו להופיע בפני הילדים כאוסרים וכמתירים רק מתוך משמעת ולא מתוך שאיפה לשלוט ולדכא רצון הילד, אלא מתוך שיקול הדעת בכובד ראש, וכל מה שעושים לטובת הילד ולרווחתו ולעיצוב דמותו ובנין אישיותו למפליא (יסודות החינוך ח"ב עמ' נז).


תשובה: מחנך יקר, החינוך היהודי אינו מבוסס על הנחלת צרור ידיעות לחניך אלא כל מגמתו להעתיק בנפש התלמיד מידות טובות וישרות, כי המידות הן למעלה מכולן, ומשום כך לא נכתבו בתורה, כי הן כוללות כל התורה כולה, ועיקר עבודת ה' תלויה בתיקון המידות, וכל החטאים מושרשים במידות והן עיקר התורה ולכן שורש ויסוד החינוך היהודי הוא להנחיל מידות תרומיות (עיין הגר"א בפירושו למגילת אסתר ד, ולשיר השירים א, ה), ולכן הפליגו חז"ל בלימוד מוסר ובטיפוח המידות, כי עבודתנו הרוחנית תלויה בהן, שהרי אנו רוצים לבנות אישיות מוכתרת בהרגלים טובים ובפרט במישור החברותי כדי שהאדם יועיל לזולת, לחברה, לסביבתו, ואז ישא בעול עם החברה כדי להדר בקיום המצוות שבין אדם לחברו.
חז"ל לימדונו שאם אדם לומד תורה ומהדר במצוות שבין אדם למקום, אבל התנהגותו עם הבריות אינה מוסרית, אלא הוא מעליב, מרכל, פוגע ברגשות חברו, ואין משאו ומתנו באמונה, הבריות אינן שמחות בו כי שם שמים מתחלל על ידו, אבל להיפך – אם לומד תורה ודיבורו בנחת, ומשאו ומתנו ביושר ובאמונה, מה הבריות אומרות עליו? אשרי מי שלומד תורה, אשרי אביו שלימדו תורה... אשרי רבו שלימדו תורה, ונמצא שם שמים מתקדש על ידו (יומא פו ע"א, רמב"ם הל' יסודי התורה סוף פ"ה).
התורה כולה ספוגה מוסריות ודרך ארץ, והרמח"ל זעק זעקה מרה על שלומדים תורה ומקצועותיה הקדושים אך אין לומדים "תיקון המידות" שהן מבוא לחכמת התורה, שהרי "יראת היא חכמה" וכל מגמת החכמה להביא את האדם להתעלות מוסרית, לרכישת מידות אציליות שבונות את ישותו העילאית של האדם.
ולכן כתב רבנו הרמב"ם חיבור מיוחד העוסק בתיקון המידות "שמונה פרקים" כדי ללמדנו שאם אדם לא יפשפש במידותיו ובמעשיו כדי לשכללם ולתקנם הרי הוא עלול להיכשל.
ולכן תפקיד מחנכי ישראל להשגיח על טיפוח המוסר והמידות בלב חניכיהם, ובלי זה הם עלולים לקלקל, וכמו שמצאנו בתלמידי רבי עקיבא שלא נהגו כבוד זה בזה ומתו בבת אחת (עיין יבמות סב ע"ב), ועוד מצאנו שדואג האדומי ואחיתופל שפלפלו בחכמה והרחיבו ידיעותיהם ואפיקי תבונתם ולא השגיחו לבקר מידותיהם ולתקנם – נכשלו וביצעו פשע, וחז"ל גילו לנו שהסיבה להתנהגותם הבלתי מוסרית היא ש"תורתם היתה מן השפה ולחוץ", כלומר שלימודם היה מבוסס על ידיעות רחבות, על מידע רב, אבל לא טיפחו את מידותיהם, והמוסר לא חדר פנימה לתוך אישיותם להפוך לחלק אורגאני מהוויתם ומישותם העצמית, וזהו תפקיד החינוך התורני בישראל שכל כולו מבוסס על הקניית מידות טובות וישרות בלב התלמיד.
ולכן הרב והמחנך חייבים לתת דעתם על לימוד מוסר ומידות טובות כל יום במסגרת עבודתו החינוכית, כדי לבנות אישיות מוכתרת במידות תרומיות שהחברה מתאווה ללמוד ממנה ולחקותה, ולכן יש לקבוע זמן לימוד בספר מסילת ישרים ובשאר ספרי מוסר המחנכים לתיקון המידות, ליושר, לאהבת הזולת, ובפרט לנטוע בלב תלמידך מידת ה"ישרות" שהיא התואר של אבות העולם ושל עם ישראל – "ישר-אל", וספר בראשית נקרא "ספר הישר" כי הוא ספרם של אבות האומה שנקראים ישרים (עיין בהקדמת הנצי"ב לספר בראשית). ולכן מחובת כל מחנך לחנך חניכיו למידות נעלות, ורצוי לשנן להם מסכת אבות שבה נמצאים כל ה"מוסרים" של תורת ישראל (עיין בספר נתיבות שלום עמ' פ-פא, ובמרן החיד"א בספרו דבש לפי מערכת ח אות מא).
ויה"ר שנזכה כולנו שכל אורחות חיינו יהיו מעוגנות במידות המוסריות ובערכי האמת של תורתנו הקדושה.


א. הרמב"ם (הל' מאכלות אסורות פ' יז הל' כז) כתב: קטן שאכל אחד ממאכלות אסורות, או שעשה מלאכה בשבת אין ב"ב מצווים עליו להפרישו לפי שאינו בר דעת, ובד"א כשעשה בעצמו אבל להאכילו בידיים אסור ואפילו דברים שאיסורם מדברי סופרים. וכן אסור להרגילו בחילול שבת ומועד ואפילו בדברים שהם שבות. ובהלכה כ"ח כתב: אע"פ שאין ב"ב מצווין להפריש קטן, מצוה על אביו לגעור ולהפרישו כדי לחנכו בקדושה... וכתב הרדב"ז (שם כח) ואם אביו מתרשל מצוה על בי"ד לזרז את האב שיגער בבנו כדי להפרישו, והסברא פשוטה כתבו הריטב"א והרא"ה אם האב מצווה במצות חינוך בנו פשוט שחייב לגעור בו ולהפרישו מהעבירה.
יוצא שאסור לתת לקטן לאכול מאכל לא כשר או לבצע עבירה, ואין חובה למונעו בכך אם עשה זאת מעצמו אבל מצוה על האב לגעור בו.
וכתב הריטב"א בסוגיא (יבמות קיד,א) בשם הרמב"ן שדין חינוך מוטל על בי"ד, ולכן מדין חינוך מצוה עליהם להפריש קטן מנבילות וכל הנידון בסוגיא ביבמות הוא בקטן שלא הגיע לחינוך, אבל אם הגיע לחינוך לכל השיטות צריכים בי"ד להפרישו משום חיוב חינוך וכן כתב מרן הב"י (או"ח סי' שמג ד"ה וכתבו) בדעת התוספות (שבת קכא ד"ה שמע). ולפי זה אם הגיע לחינוך גם לדעת הרמב"ם חייבים בי"ד להפרישו. וכדעת הרמב"ם פסק השו"ע (סימן שמג סע' א) קטן אוכל נבילות אביו מצווה לגעור בו ולהפרישו מאיסור, ולהאכילו בידיים אסור אפילו בדברים האסורים מדברי סופרים ולא רק האבא אלא כל אדם. (משנ"ב שם סק ד)
ב. דעת הרא"ש והתוספות הביאם הרמ"א (שם סימן שמג) פסקו שאם הקטן הגיע לחינוך מוטל על כל אדם להפרישו מאיסורא כמו על אביו, והא דאמרו "אין מצווין" איירי בשלא הגיע לחינוך.
ולהלכה כתב המשנ"ב (ס"ק ז) שבאיסור תורה יש להחמיר כדעת הרמ"א, אבל באיסור דרבנן זה מוטל רק על אביו ולא על שאר בני אדם.
ברם בעניין פגיעה באדם וברכושו, לדברי הכל, חובה על כל מבוגר להתערב ולמנוע מהקטן להזיק או לפגוע כי ישראל ערבים זה לזה, וחייבים לעזור לא רק עזרה הדדית חמרית אלא גם בתחום השמירה על תורה ומצוות ועל זה אמרו יש להזהיר גדולים על קטנים. (יבמות קיד,א)

חמודי, אין להתערב כי זה נחשב משחק בקוביא שאסור כי אף אחד מהמתערבים לא מקנה את הכסף לחברו בלב שלם והרי זה כמו גזל, ולכן מבחינה חינוכית, זה פסול לגמרי. ולא רק לקטנים אין לעשות אלא גם לאנשים גדולים אין לשחק משחקים כאלה כי הרבה שיחקו ולבסוף הפסידו ממונם ורכושם והפכו להיות עניים ומוטלים על הציבור.


שואל יקר, חז"ל לימדונו במסכת אבות (פ"א, מ"ו) "קנה לך חבר" כלומר להשתדל בכל מאודך לרכוש לך חבר טוב ונאמן ואפילו לקנותו בדמים יקרים, להידבק במידותיו כדי לקנות אהבתו וידידותו, וכן אמרו בתנא דבי אליהו לעולם יקנה אדם חבר לעצמו, ויאכל עמו, יקרא וישנה עמו ויגלה לו סתרי דורה ודרך ארץ. ולכן חבר שאתה יכול ללמוד חכמה ומוסר, לשאת איתו בנושאים שאתה לומד, משא"כ אם אתה מתחבר עם חבר שאינו לומד תורה ומקיים מצוות, זה לא רצוי כי יש חשש גדול שתושפע ממנו ולא תשפיע עליו, ולכן אסור להתחבר עם ילד כזה.
ברם, אם אתם שכנים ומתראים יום יום בחצר, בחדר המדרגות וכד' יש להתייחס אליו בכבוד רב, בחיבה, אך לא בחברותו, כי חברותו תשפיע עליך לרעה ואתה עתיד לצאת מתורתך וישרותך. ושלמה אמר "בני אל תלך בדרך אתם, מנע רגליך מנתיבתם" (משלי א,טו) והאדם חשוף לפיתויים והתורה לא מעוניינת שהאדם יחשוף עצמו לפיתויים.


לענ"ד תלמיד שלומד תורה ונפשו חפצה בשכלול לימוד רוחני ומידותי אינו צריך להתעסק עם משחקי הבל המבלים זמנו של האדם, אבל אתה שעוסק בנשמת העולם בדעה האלוהית העליונה, צריך לברוח ממשחקים אלה, ורק מי שאין לו מה לעשות מחפש לבלות זמנו הפנוי.
ברם, גם הלומד תורה חייב לחזק את גופו לעשות התעמלות ולעסוק בפעילות ספורטיבית שתחזק את גופו והכל לשם שמים כי נשמה בריאה בגוף בריא, ולהקציב זמן מסוים למשחק חיובי זה, והכל לשם שמים להבריא גופו, וכן משחק המפתח את החשיבה כגון שח-מט יכול להקציב לו זמן לחדד שכלו כדי להבין תורה ומצוותיה.


חז"ל אמרו "דרך ארץ קדמה לתורה" (ויקרא רבה ט,ג, תנד"א רבה א') ואמרו דרך ארץ שיהא אדם חס על היפה (ילקו"ש פקודי רמז תכב, ורש"י שמות כו, יג) ולפני מתן תורה אבותינו לימדונו איך להתנהג ולהתנהל עם הבריות כולן עד שקיבלנו תורה ומצוותיה שמדריכה אותנו בכל מישורי החיים, והיא מתווה לנו דרכים וסדרים מתי לקום, מתי לישון, מתי אוכלים, וגם איך לדבר בנחת ובהשקט, כי דברי חכמים בנחת נשמעים (קהלת ט,יז)
וגם על הסדר והניקיון יש להקפיד הן בבית והן בכיתה, להתרחק מלכלוך, לעמוד בלוח הזמנים- זמני כיתה וזמני שיעורים, כי התורה אוהבת סדר וניקיון ואמרו חז"ל "דרך ארץ שקולה כנגד כל התורה" ולכן ככל שהתלמיד מתנהג למופת גם בענייני סדר ודרך ארץ הרי זה משובח, וזה ירגיל אותו להשפעות טובות.


נכון שהטלוויזיה יכולה לשמש מכשיר טוב ויעיל, להעביר בו שיעורי תורה, דרשות, הלכות צניעות ומוסר. ברם, בימינו שהוא מוחזק בידיים לא נאמנות לתורה ולקדושה כל מה שצופים בטלוויזיה אינם תואמים את המוסר היהודי, ואת אורח החיים של תורתנו הקדושה ולכן אין להחזיק טלוויזיה בבית כי התוכן הנצפה בה הוא שלילי ואסור לצפייה, ולכן חובה על כל ראש משפחה להשגיח על ילדיו בזה ולא להכניס מכשיר לביתו שאינו תואם קדושת החיים של היהודי ופוגע בגדרי צניעות וחז"ל אמרו "אין יצר הרע שולט אלא במה שעיניו רואות" (סנהדרין מה, א) ולכן כל זמן שלא תהיה הטלוויזיה נשלטת על ידי אנשים דתיים, לומדי תורה שיתוו לה השימוש החיובי היעיל, ולכן לפי המציאות העכשווית שהשלילה גוברת על החיוב, אסור להכניסו לבית.
ולצערי הרב לפי המחקרים היום, הנוער שצופה בטלוויזיה, יש תופעה של תיגבור האלימות ואנו חייבים לחנך לעידון היצרים, לתיקון המידות ולשיפור ההתנהגות החברתית (עיין בשו"ת 'דבר חברון' ח"ג סימנים רנט-רסב)


הצניעות ביהדות היא נשמת וקיום האומה הישראלית, קדושים תהיו- "פרושים מן העריות" (תו"כ ורש"י ריש פרשת קדושים) והצניעות ובושת פנים מביאים את האדם להכנעה אליו יתברך (קיצוש"ע חלק א' ואור לנתיבתי עמוד רעז) "ואין הקב"ה משרה שכינתו אלא על המשפחות המיוחסות בישראל" (קידושין ע,א) ואין לך דבר חביב בלב האדם כאהבת בנים (אור החיים פרשת תזריע יב) ולכן על האמא המופקדת על חינוך הבנות להקפיד על לבוש צנוע של הבנות, ולפחות מגיל שש תלך בלבוש צנוע כי הצניעות היא 'כתר' האשה וככל שהאשה צנועה היא מביאה בנים צדיקים וצנועים כמו המקרה של קמחית (יבמות מז,א).
ואודות טפח באשה- ישנן שתי דעות בנידון:
א. דעת החזון איש (או"ח סימן טז סק יח) שזה תלוי לפי ההתפתחות הגופנית של הילדה ולא תלוי בגיל.
ב. בעל המשנה ברורה (או"ח סימן עה בבה"ל ד"ה טפח) שכתב שיש להקפיד על טפח באשה ערוה מגיל שלש, וכן החמיר מורנו הגרצי"ה קוק זצ"ל.
כשברא הקב"ה את האשה על כל איבר ואיבר היה אומר "תהא אשה צנועה" (בר"ר יח,ב ואגרת התשובה לרבנו יונה אות עח ומאירי שבת קיג) ואמרו חז"ל "תמר בזכות צניעות שבה זכתה ויצאו ממנה מלכים ונביאים" (מגילה כ,ב ובמד"ר ח,ז) "ואין לך חיבה לפני המקום יותר מן הצניעות" (פס"ר מו)